Шта је прави разлог за смену декана новосадског Правног факултета

0

Смењени декан Бранислав Ристивојевић (Фото Правни факултет Универзитета у Новом Саду)

Дајте ми три реченице о некоме и наћи ће се разлог да буде обешен. Тако смењени декан Правног факултета у Новом Саду др Бранислав Ристивојевић, парафразирајући кардинала Ришељеа, за „Политику” каже о томе зашто је изненада смењен. До смене је дошло у његовом другом мандату, а катедру је задражао. Док овај професор, који је и посланик ДСС-а, говори о политичким разлозима смене, наводно о „русофобији” која је приметила да је студенте водио у амбасаду Руске Федерације, дотле руководство Правног факултета спушта лопту на технички терен, прозива га за самовољу у одлучивању и негира да је смењен због некаквог увођења санкција Русији.

Због рата који је у Украјини повела Русија, подсетимо, увођење санкција Русији један су од услова Србији на путу у ЕУ. Званичници Србије одбацили су у више наврата да ће санкције бити уведене, али на политичкој сцени постоји атмосфера да ће се то ипак десити. Стога је случај декана новосадског факултета изазвао пажњу.

„Смењен сам из акта русофобије, јер је неко замислио да је за сарадњу са Русијом ’осетљив политички тренутак’. И не само то, него је додатно русофобни акт то што ни вест о посети наших студената руској амбасади није смела да буде објављена на сајту факултета, јер се неко уплашио тог ’осетљивог тренутка’”, каже за „Политику” Ристивојевић.

Након што је смењен, реаговала је и амбасада Руске Федерације, наводећи да су изненађени тиме што чују, а огласила се и група јавних личности које у свом протестном писму захтевају да одлука о смени декана одмах буде поништена. Тврде да је декан кажњен због разговора студената са руским дипломатама о стипендијама и усавршавањима у Русији и оцењују да чин смене представља русофобију.

Прочитајте још:  Светска злоба

„Незабележен скандал у историји српског школства и српског јавног живота”, наводи се у том писму које су потписали, између осталих, како преносе медији, академик Данило Баста и професори Слободан Антонић, Ненад Кецмановић, Милош Ковић, Часлав Копривица, Слободан Самарџић, Срђа Трифковић и Душан Пророковић.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„У времену у коме српске студенте редовно воде у амбасаде САД и осталих НАТО земаља које су српски народ бомбардовале, етнички очистиле Крајину, Косово и Метохију, окупирале део наше земље и затвориле косовскометохијске Србе у гета, кажњавање декана због разговора студената са руским дипломатама о стипендијама и могућностима усавршавања у Русији, земљи која српском народу пружа драгоцену подршку у његовој борби за основни опстанак, не представља само чин академског бешчашћа и примитивне русофобије, него и политичке неписмености”, навели су у писму.

На Правном факултету за „Политику” наводе поводом протестног писма да је основни разлог за разрешење др Ристивојевића самовољно поступање и доношење одлука супротно општим актима факултета, због чега је изгубио поверење колектива.

„Посета амбасади Руске Федерације, коју је проф. др Б. Ристивојевић самостално организовао, само је један од скоријих примера поступања супротно општим актима, а наведени разлог се неистинито потенцира као главни и основни разлог и неоправдано доводи у политички контекст ради прикупљања ’политичких поена’ с обзиром на то да је проф. др Б. Ристивојевић члан НДСС. Осим тога, на овај начин се скреће пажња са одговорности проф. др Б. Ристивојевића”, додају.

Уверавају да би исти разлог за смену постојао и да је у питању посета било којој другој амбасади у Србији. Ни данас немају информације о томе који студенти су ишли у посету, а Наставно-научном већу није поднет ниједан предлог о сарадњи са институцијама РФ, тако да факултет није био ни у прилици да одлучује о било ком виду сарадње.

Прочитајте још:  Жена којој је Ратко Младић тражио да му буде правни саветник: Непоколебљива Смиља Аврамов

„Правни факултет у Новом Саду, као и увек, отворен је за научну и стручну сарадњу са свима, наравно и са научним и стручним институцијама из Руске Федерације”, закључују.

Са исте адресе раније је помињано, према медијским наводима, да је Ристивојевић без одлуке надлежних органа факултета одлучио да се такмичење у беседништву уместо на факултету одржи на Златибору и мимо плана потрошио за то факултетска средства.

„На Златибор смо ишли јер нам је због мера против короне требало 600, 700 места. Алтернатива је била СНП, али нису успели да нам то обезбеде. Професори су долазили о свом трошку, ваљда је ред да им платим ручак”, испричао је за наш лист смењени декан.

Он скреће пажњу на то да стратегија интернационализације Универзитета у Новом Саду из 2020. говори да је посебно пожељна сарадња са научним установама из САД, Руске Федерације и НР Кине. „Не да Русија не треба да буде ’кенселована’, него је посебно привилегована”, каже Ристивојевић и додаје да УНС има 14 уговора о сарадњи са РФ и да ниједан није поништен.

Све ово личи, према његовим речима, на оно што се дешава на Западу у вези са Русијом, где се раскидају научне сарадње, руски студенти избацују са факултета, или Достојевски из књижевности.

Снежана Ковачевић / Политика

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *