Авион који се срушио у Грчкој превозио терет компаније иза које неформално стоји Слободан Тешић? Оснивачки улог комапније „Валир д.о.о“ 100 динара

0

Власник пошиљке оружја која се налазила у авиону који је синоћ полетео са аеродрома у Нишу и срушио се у Грчкој код места Кавала је српска компанија “Валир д.о.о.”, која се бави трговином оружјем и осталим одбрамненим решењима.

Формално, власник и директор ове компаније која је основана у децембру 2019. је Младен Богдановић, који је за српске медије потврдио да је пошиљка у авиону била њихова. Према његовим тврдањама, реч је о тзв. “школским минама“ је чији извоз договорен и уговор потписан 2021. са Министарством одбране Бангладеша, а требало је да се користе за обучавање припадника бангладешке војске.

Тешић финансирао кампању Демократског фронта у Никшићу?

Према поузданим сазнањима М портала, Богдановић само фигурира као власник “Валир д.о.о“, док иза компаније неформално стоји Слободан Тешић, један од највећих трговаца оружјем на Балкану, који је већ годинама под санкцијама Сједињених Америчких Држава, а 2021. за њим је потерницу расписао и Интерпол, на захтев Туниса, због сумњи да је учествовао у прању новца.

Такође, Слободан Тешић слови за једног од бизнисмена веома блиских владајућој Српској напредној странци председника Србије Александра Вучића, а према поузданим информацијама до којих је М портал дошао, Тешић је својим новцем добрим делом финансирао кампању Демократског фронта за локалне изборе у Никшићу, када је до тада ова опозициона партија преузела власт и уз помоћ Демократа и УРА изабрала Марка Ковачевића за председника Општине Никшић.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Оснивачки улог од 85 центи за компанију која се бави трговином оружјем

“Валир д.о.о.“ је основана 23. децембра 2019. свега петнаестак дана након што су Сједињене Америчке Државе пооштриле раније уведене санкције према Тешићу, групи његових блиских сарадника и компанија које су повезане са њим.

Компанија “Валир“, према подацима српске Агенције за привредне регистре, основана је са оснивачким улогом од 100 динара (данашњих 85 евро центи). Већ током 2020. свега неколико месеци након оснивања, “Валир“ има милионске промете, што је необично за нову компанију у прилично затвореном бизнису какав је трговина оружјем, у којем је главна препорука раније стечени “реноме“ међу самим трговцима.

Осим изјаве коју је дао поводом пада авиона у Грчкој, о формалном директору “Валира“ Младену Богдановићу се не зна готово ништа. Зато о његовом “тихом партнеру“ Слободану Тешићу постоји прегршт података.

Такође, Слободан Тешић слови за једног од бизнисмена веома блиских владајућој Српској напредној странци председника Србије Александра Вучића, а према поузданим информацијама до којих је М портал дошао, Тешић је својим новцем добрим делом финансирао кампању Демократског фронта за локалне изборе у Никшићу, када је до тада ова опозициона партија преузела власт и уз помоћ Демократа и УРА изабрала Марка Ковачевића за председника Општине Никшић

Тешићу су 2017. Сједињене Америчке Државе, одлуком тадашњег председника Доналда Трампа, увеле санкције на основу Акта Магницки – закона којим Америка санкционише оне који крше људска права.

Он је тада означен као „један од највећих трговаца оружјем и муницијом на Балкану“, који је скоро деценију био под санкцијама УН због извоза оружја у Либерију. У тадашњем саопштењу Секретаријата за финансије наводи се да је Тешић извоз оружја уговарао уз подмићивање клијената, да их је водио на скупе одморе, плаћао школовање њиховој деци на западним универзитетима.

Од СНС Владе дипломатски пасош за Тешића

Српски портал КРИК детаљно је истраживао Тешићеве пословне везе, па се тако код њих може пронаћи информација да је Тешић са „црне листе“ УН скинут упоредо са доласком Вучићеве СНС на власт у Србији.

Прочитајте још:  Драма у Новом Саду: Дрво пало на трафику, ватрогасци покушавају да извуку жену
Убрзо потом од министра спољних послова Ивана Мркића добио је дипломатски пасош какав добијају углавном државни званичници. Мркић је у министарству које је водио запослио и Тешићеву ћерку Данијелу, која је раније на парламентарним изборима била на листи СНС-а. Тешић је имао и друге привилегије у Србији.

Његове компаније, како је открио узбуњивач из „Крушика” Александар Обрадовић, имале су привилегован положај у овој државној фирми у односу на друге трговце оружјем – куповале су оружје по привилегованим, нижим ценама. Обрадовић је због објављивања ових и других информација о пословању „Крушика” хапшен и против њега је покренут поступак.

Осим тога, Тешић је од државе закупљивао вилу у елитном београдском насељу Дедиње, како је раније открио Савет за борбу против корупције, и уплаћивао донације фондацији бившег председника државе Томислава Николића“, наводи КРИК.

Прочитајте још:  Јовановић: Лукава игра Запада против интереса Србије
Већ две године касније, деветог децембра 2019. САД пооштравају и проширују санкције према Тешићу, па су се тако на „црној листи“ нашли људи и компаније повезани са њим.

У тадашњем саопштењу америчке администрације пише да је Тешић, који је већ две године под санкцијама, наставио да се бави трговином оружјем као „тихи партнер“ у неколико компанија, односно да је водио фирме у којима званично није био ни власник, ни директор.

„Тешић и даље контролише многе, ако не и све, аспекте свакодневног пословања компанија, међу којима су посредовање у пословима и тражење нових пословних прилика, али се ослања на поуздане сараднике да потпишу уговоре и да се појаве на свим јавним документима.“

Због тога, како пише у саопштењу, под санкције је стављено девет Тешићевих сарадника: Горан Андрић, Есад Капиџић, Небојша Шаренац, Зоран Петровић, Никола Бркић, Милан Суботић, Желимир Петровић, Сретен Цвјетковић и Љубо Маричић. Фирме које Тешић директно или индиректно контролише, а које су се такође нашле на листи, су „Моонсторм Ентерприсес“ и „Тардиграде Лимитед“, обе са Кипра, као и „Бусинесс Диверситy Лимитед“ са седиштем у Хонг Конгу.

НСПМ/Данас

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *