Драматична ситуација са водостајима у Србији

0

Пресушују реке у Србији (Фото: Танјуг)

Водостаји река у Србији су на веома ниском нивоу, близу биолошког минимума, и таква ситуација ће потрајати до септембра, изјавио је хидролог Дејан Владиковић.

Владиковић је објаснио да су 140 мерних станица у Србији домени подељени на пет нивоа – ниски, средње ниски, средњи, средње високи и високи, и да ниски и средње ниски нивои доминирају на рекама.

– У овом тренутку најнижи водостаји су на Великој Морави, Јужној и Западној Морави, на целом сливу реке Саве. Што се тиче Дунава, ту је за нијансу повољнија ситуација јер смо имали мањи пораст тако да је ту средње ниски ниво, као и на Тиси – наводи Владиковић и додаје да су то водостаји у рангу најнижих који су на нашим рекама забележени.

Владиковић каже да је мала вероватноћа да водостаји буду још нижи, јер сада су на некој граници на којој се издају хидролошка упозорења и аларми.

– То значи да је то на граници течења и да се количина кисеоника у рекама лагано смањује што има утицаја и на живи свет на рекама – навео је.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

На основу прогноза, каже Владиковић, таква ситуација ће се наставити до краја августа јер ћемо имати дефицит падавина.

– Биће ретких појава са олујним карактером које не могу да помогну да се водни биланс поправи. Ми очекујемо да ће слична ситуација трајати до почетка септембра – наводи хидролог.

Он наглашава да то није неубичајена појава.

– Ниски водостаји су у Србији карактеристични од јула до почетка септембра и ми се за ту појаву припремамо од јуна – наводи Владиковић, и додаје да је слична ситуација била 2003, 2011. и 2012. када смо имали апсолутно минималне водостаје.

Прочитајте још:  РЕАКЦИЈА НА НЕПРАВЕДНО СУСПЕНДОВАНОГ РОДОЉУБИВОГ НАСТАВНИКА

Новости

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *