Среда “дан Д” за италијанску владу, да ли један позив мења све

0
италија

италија

У среду, 20. јула, могли бисмо имати јаснију слику о судбини владе премијера Марија Драгија, који је у четвртак поднео оставку пошто Покрет пет звездица није гласао за Декрет помоћи.

Упоредо са економско кризом, Европом се шири и политичка криза. Ногу је повукао британски премијер Борис Џонсон, који је после неколико афера поднео оставку.

У наредним данима медији су извештавали о скандалу са летње прославе немачког СДП-а, странке актуелног канцелара. Неколико девојака тврдило је да им је на забави давана дрога, а да је био присутан и Олаф Шолц.

Ту непријатност убрзо су покрили Убер папири и тврдње о умешаности француског председника Емануела Макрона у фаворизовању те компаније на тржишту. У четвртак је све то остало у сенци оставке италијанског премијера Марија Драгија.

Потребно је сачекати среду, 20. јул, да бисмо имали јаснију слику о томе шта ће се десити са владом премијера Драгија, који је у четвртак поднео оставку након што једино Покрет пет звездица није гласао за Декрет помоћи.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“За мене ова влада не постоји без Покрета пет звездица, као што нема ни друге Драгијеве владе сем ове актуелне. Влада без поверења свих губи смисао свог постојања”, рекао је Марио Драги, премијер Италије.

Коријере дела сера пише да би одлуку Драгија можда могао да промени позив из иностранства, од Вашингтона до Европе, који су јавно дали подршку италијанском премијеру који је, бар по поверљивим изворима, већ планирао да се чује са француским председником Макроном, мада се то не може знати са сигурношћу, јер Драги одувек користи свој лични мобилни телефон за такве позиве.

Прочитајте још:  ЈАДНО, „еколошка“ Црна Гора пристала: Италијани граде фабрику муниције за НАТО!

“Ова земља се налази у правој олуји, не можемо да дозволимо да усред рата, пандемије, док цене енергената и хране расту као и сиромаштво, дођемо у ситуацију да нам се блокира Влада”, рекао је Ђорђа Мелони из странке Фратели ди Италија.

Покрет пет звездица, са бившим премијером Ђузепом Контеом на челу, значајно је ослабио последњих месеци изласком из покрета министра иностраних послова Луиђија ди Маја као и слабих резултата на локалним изборима.

“Не постоји више Покрет пет звездица, то је данас Контијева партија која је одлучила да стави своје интересе изнад сигурности и националног јединства”, каже Луиђи ди Мајо, министар иностраних послова.

“Ми смо ушли у ову владу због еколошке транзиције, а пред нас се ставља Декрет који с тим нема везе, ми то једноставно не можемо да прихватимо”, каже Ђузепе Конте из Покрета пет звездица.

Могућа су два сценарија: да се премијер Драги предомисли или потврди оставку, што онда пред председника Матарелу ставља избор: или ће наћи нову особу која ће имати ауторитет Марија Драгија да формира владу до нових избора 2023, или ће се изаћи на превремене изборе већ почетком ове јесени.

У Италији је од 2011. влада пала пет пута, последњих пут је поднео оставку баш Ђузепе Конте на месту премијера.

РТС

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *