У Западној Вирџинији блокирано спровођење забране абортуса

0
абортус

(фото:Пиксабеј)

Судија из Западне Вирџиније блокирао је званичнике да спроводе забрану абортуса из 19. века након што је Врховни суд САД поништио одлуку Роу против Вејда из 1973. којом је признато право жена на националном нивоу да прекину трудноћу.

Одлука Тера Саланга, судије округа Канава, отворила је пут усамљеној државној клиници за абортусе да настави са радом, који је обуставила из страха од кривичног гоњења након пресуде Врховног суда САД од 24. јуна, пренео је Ројтерс.

Прочитајте још:  Питање легалности абортуса скинули Украјину са медијске сцене САД
Врховни суд САД је одлуком већине конзервативних судија, шест према три, одлучио да потврди забрану абортуса после 15 недеља трудноће коју је усвојио Мисисипи.

Судије су поништиле две кључне одлуке које су штитиле право на абортус: у случају Роу против Вејда 1973. године и организације за заштиту права на абортус “Пленд парентхуд” против Кејси 1992. гоидне.

У мишљењу суда, чији је аутор конзерватвни судија Семјуел Алито, наводи се да се у Уставу земље не помиње абортус нити Устав гарантује право на прекид трудноће преко другог права – на слободу.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Патријарх Кирил: Не убијајте нерођену децу, и не напуштајте рођену — Црква ће их гајити
У мишљењу се одбацује аргумент из случаја Роу и Кејси да уставно право на слободу обухвата право појединца на приватност у доношење одлуке о абортусу, на исти начин на који штити остале одлуке које се тичу интимног сексуалног понашања, као што су контрацепција и брак.

Према пресуди, абортус је “суштински различит” зато што се њиме уништава живот фетуса.

РТС

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *