Нелегално Тужилаштво нелегалне државе би да одлучује о стварима над којим нема никакву надлежност (видео)

0

(фото:РТРС)

Наставља се спор о надлежности градње Хидроелектране Бук Бијела. Овај пут о свему би могло да одлучује такозвано Тужилаштво БиХ, којем је такозвани Уставни суд БиХ предао Решење о непровођењу њихове одлуке из децембра 2021. године, од стране Заједничке комисије за концесије. Из Комисије истичу да због недостатка кворума одлуку нису могли донети.

Против кога би Тужилаштво БиХ требало да покрене евентуалну одговорност није јасно председавајућем Заједничке комисије за концесије Миломиру Амовићу. Упозорава да се у јавности покушава створити мишљење да је реч о заједничком пројекту Влада Српске и Србије, што није тачно.

Амовић истиче да је реч о стандардном концесионом пројекту,измећу Електропривреде Српске и Електропривреде Србије, и ако би био оспорен, Уставни суд БиХ требало би да поништи све додељене концесије у БиХ.

“То је један концесиони пројекат као и свих двије стотине и нешто више концесионих пројеката које су у БиХ додијељени по том поступку. Он се не разликује ни почему од тих других концесионих пројеката. Ако би се тај пројекат оспорио, онда треба оспорити све до сада додијељене концесије у БиХ, и у ФБиХ и Српској” – истиче Амовић.

У комисији наводе да је шест чланова разматрало сву потребну документацију и није могло да утврди шта може да буде предмет спора, што је и наведено у Информацији коју су доставили Уставном суду БиХ половином јуна.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“Не ради се о никаквој заједничкој надлежности ентитета гдје се концесионо добро дели на два ентитета. Не ради се о никаквој подељеној надлежности БиХ и ентитета Република Српска и нема међународноправног субјективитета БиХ. Ту нигде није закључиван међународни споразум, међународни уговор. То је комерцијални уговор између концесионара” – додаје Амовић.

Члан Заједничке комисије за концесије Менсур Шехагић није долазио на седнице. Према речима члана комисије Зорана Филиповића, он је на почетку отворено бојктовао седнице, а потом као разлог недоласка навео болест.

“Мислим да је у најмању руку неозбиљно да, ако неко ради и прима плату, а то мује обавеза и Уставна и законска, не учествује у раду и избјегава своју радну обавезу. По мом мишљењу, то није ни морално, ни легално ни легитимно” – каже Филиповић.

Помоћник министра енергетике Републике Српске Милан Баштинц наводи да у целом овом случају никада није било спорно да је пројекат БуК Бијела увек био и искључиво на територији Српске и да је као такав уврштен и у Стратегије енергетике Српске, али и БиХ до 2035. Када је Стратегија БиХ усвојена пре две године нико тада није имао примедбу, наглашава Баштинац.

“Ово је још један у низу нерационалних потеза Уставног суда и сигурни смо, а то смо и рекли у нашем одговору на Апелацију Уставног суда, да је наше апсолутно право утемељено у свим актима БиХ, и самом уставу БиХ” – истиче Баштинац и поручује – радови на “Бук Бијелој” се настављају планираном динамиком.

Прочитајте још:  Хоће ли Порфирије помоћи Вучићу да убеди народ да су санкције Русији најбоља опција за Србију?!
У Влади Србије очекују да ће сви проблеми бити превазиђени и да ће хидроелектрана Бук Бијела која би била свима од користи, бити изграђена, изјавила је раније ресорна министарка Зорана Михајловић.

Подсетимо Влада Србије и Републике Српске потписале су концесију и положиле камен темељац за изградњу Хидроелектране Бук Бијела на Дрини недалеко од границе Републике Српске и Црне Горе. По налогу бошњачких политичких актера такозвани Уставни суд БиХ покушава да власништво над земљом отме од Републике Српске и пренесе у власништво Босне и Херцеговине. У случају Бук Бијеле не постоји ни формални основ за тако нешто јер на том делу Дрина није граница.

Васељенска/РТРС

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *