Превозницима недостаје 365 возача

0

(Фото: Танјуг)

У највећем дефициту сада је ГСП „Београд” коме фали 200 шофера. – Приватницима у овом моменту мањка 100, а конзорцијуму СП „Ласта” 65 возача.

Да и градским и приградским превозницима на територији престонице недостаје возача за задовољавање потреба јавног превоза, већ дуго није тајна. Једино се није знало колико тачно шофера фали у јавном превозу Београда. Према последњим подацима, на градским и на приградским линијама сада мањка укупно 265 возача, потврђено је нашем листу у Секретаријату за јавни превоз.

Прочитајте још:  Зашто је Србија повукла све злато из иностранства – стигле последње тоне из Берна и Лондона
На основу података које су им доставили превозници, како прецизирају, највећем градском превознику ГСП „Београд” недостаје око 200 возача. Приватним превозницима фали око 100 шофера, али због летњег реда вожње који је на снази приватници немају најпрецизније податке.

– Те податке имаће непосредно пре примене зимског реда вожње. Према подацима којима сада располажу, њима недостаје око 100 возача како би имали пун број возног особља (са укљученим резервним бројем возача) – појашњавају из ресорног секретаријата.

Када је реч о приградским линијама, односно онима које држи конзорцијум Саобраћајног предузећа „Ласта”, њима тренутно недостаје око 65 возача.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Да би решио хронични проблем одлива домаћих возача у иностранство, Конзорцијум приватних превозника кренуо је у процедуру ангажовања страних шофера који поседују све дозволе и знања неопходне за обављање овог посла. Стручњаци из Конзорцијума увелико су на терену и обављају селекцију искусних иностраних возача од којих би први требало да буду ангажовани од јесени, односно када крене зимски ред вожње. Приватни превозници не споре да су српски возачи квалитетни и квалификовани. Али, проблем је што приватници, како кажу, више немају могућности да задрже све те шофере јер им уговор који имају са градом, односно уговорена цена, не даје простора да даље повећање плате возачима.

Што се тиче ГСП-а, како су навели у Секретаријату за јавни превоз, ово предузеће тренутно не разматра могућност ангажовања возача који су страни држављани.

Прочитајте још:  Рио Тинто: Настављамо пројекат „Јадар” у законским оквирима
И када се све сабере, слика са градских и приградских улица не треба никога да изненађује – то што све чешће за воланом могу да се виде старији возачи, али и то што се врло често дуго чека наилазак возила на одређеној линији. Јер, иако нико од надлежних о томе јавно не говори, јасно је да мањак возача утиче и на редовност полазака. То се тренутно мање осети зато што је сезона годишњих одмора, али да све више недостаје возача у јавном превозу – путници свакако увелико осећају. Неки, са којима смо разговарали, чак су и присуствовали сценама где отправници на окретницама буквално моле возаче да крену.

– Недавно је код мене на терминусу на Звездари отправница молила шофере, који су се претходно посвађали и споречкали, да крену. Они су прво негодовали, а онда су гунђајући пристали, али тако да је испало као да сад они њој чине услугу. Осим тога, на истој тој окретници чула сам да су поласци проређени управо јер нема ко да вози аутобусе – наводи суграђанка са Звездаре.

Нешто мање гужве

Док превозници покушавају да нађу трајније решење за мањак возача у јавном саобраћају, надлежнима за организацију градског превоза, иако су поласци традиционално нередовни, тренутно наруку иде што су због лета и летњих одмора нешто мање гужве. У полупразним возилима, чак и на уобичајено оптерећеним линијама, путници могу да уживају нарочито ван јутарњег и послеподневног шпица. Примера ради, јуче је око 10.40 сати аутобус на линији 95 у смеру ка центру града био готово празан, а тек понеки путник могао је да се види на стајалиштима дуж његове трасе. Наравно, иако је летњи ред вожње, гужве се ипак и даље осете у току такозваних шпицева, због чега ни клима у возилима, која је имају, не помаже претерано.

Када је реч о градским саобраћајницама, већ неко време оне су осетно растерећеније, али и у овом случају то није због тога што су надлежни пронашли магично решење за саобраћајне колапсе, него зато што је мање људи у граду због сезоне одмора.

Дејан Алексић/Политика

Бонус видео

 

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *