Орбан упозорава: Ако се рат ускоро не заврши следи масовна незапосленост у ЕУ

0
орбан

Мађарски премијер Виктор Орбан (Фото: kormany.hu)

Аустријски канцелар Карл Нехамер критиковао је данас спорост Европске комисије у вези са заједничком набавком гаса, а мађарски премијер Виктор Орбан довео је у питање сврсисходност санкција ЕУ према Русији.

“Заједничка енергетска платформа била би важнија него икада, како земље ЕУ не би биле међусобно конкуренција“, казао је Нехамер на заједничкој конференцији за новинаре.

Прочитајте још:  ЛНР: Украјинске снаге заузимају стамбене зграде
Затражио је од Брисела брже деловање.

„Постоје многе најаве Европске комисије, али само мало примене онога што је речено“, констатовао је аустријски канцелар.

Орбан је критиковао стратегију санкција ЕУ против Русије као средство за окончање рата у Украјини. Он је упозорио на опасност ратне привреде и рецесије.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Предложена рационализација гаса је први знак ратне привреде, сматра Орбан.

Навео је да ће, ако се рат ускоро не заврши, доћи до рецесије са последицама масовне незапослености у Европи.

Казао је да се рат на овај начин не може победити и да је потребна промена стратегије.

“Без промене стратегије нема мира, а без мира нећемо решити проблем, нећемо имати енергију и упашћемо у ратну привреду”, подвукао је мађарски премијер.

Нехамер је казао да у основи подржава евалуацију санкција, али је оценио и да је тренутно прерано.

Прочитајте још:  Зеленски најавио враћање Крима по сваку цену и без консултација са Западом!
Санкције ће, каже, пре или касније деловати.

Истовремено је поручио да је важан принцип да санкције морају више погодити оног против којег су усмерене, а не да доносе већу штету оном који их је увео.

„Због тога је став Аустрије јасан, а то је да није могућ ембарго на руски гас због зависности аустријске и немачке привреде“, подвукао је Нехамер, преноси Танјуг.

Истакао је да би последице по немачку привреду повукле Аустрију и водиле ка масовној незапослености.

Орбан је, коментаришући план ЕУ за ванредну ситуацију у вези гаса, рекао да то не радује његову земљу, пошто се одузимају права јер је до сада енергетика била у надлежности држава чланица.

„Европско јединство је важно и зато примамо к знању ту меру и покушаћемо да је применимо са што је могуће мање штете“, најавио је Орбан.

Што се тиче билатералних односа, Нехамер је рекао да постоји пријатељство две земље, а то подразумева и критику када постоји неслагање, а Орбан је грађанима Мађарске поручио да је добио уверавање колеге да ће Беч и даље подржавати Будимпешту.

Уједно се дистанцирао од антисемитизма, рекавши да у Мађарској постоји нулта толеранција према антисемитизму.

Орбан се тиме осврнуо на његову изјаву од протеклог викенда у којој се изјаснио против мешања раси, али и Немачкој поручио да има искуства са „гасним коморама“.

„Ја сам политичар који је против имиграције, и против сам већег броја миграната у нашој земљи. Јасно сам говорио и раније да сам за очување наше културе. У томе се разликујемо“, нагласио је он.

Најавио је да ће Мађарска наставити да штити своје границе, а тако и спречава да мигранти дођу до Аустрије, што је у интересу Беча.

Дешава се, каже, да понекад не формулише најразумније.

Орбана су у Бечу, испред седишта аустријског канцелара, дочекали демонстранти, који су, када је излазио из аутомобила, бучно негодовали

Политика

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *