У Хрватској Kинези иду на тендер, у Србији се договарају

0

Изградња Пељешког моста (Hrvatske ceste)

Фирма China Road and Bridge Corporation (ЦРБЦ), која је градила тек отворени Пељешки мост у Хрватској, ангажована је на неколико пројеката у Србији чија се укупна вредност мери у милијардама евра. Ипак та компанија је невидљива на српском порталу јавних набавки јер су јој сви послови додељени директно, пише Транспарентност.
За разлику од Србије, где је све пројекте добила директно, а на основу међудржавних споразума, посао Пељешког моста, са друге стране, ЦРБЦ је добио на тендеру.

“Случај са Пељешца јасно показује да су и фирме из Kине спремне да се надмећу са конкурентима и да директно договарање није једини начин да се са њима послује. Пошто нема никаквог разлога да се верује да би неки извођач радова понудио бољу цену у случају када зна да неће имати конкурента са којим мора да се надмеће, намеће се питање – зашто Србија поступа на своју штету и ризикује да плаћа скупље него што би морала за инфраструктурне радове”, пише Транспарентност.

Између осталог, ЦРБЦ у Србији ради на пројекту “Чиста Србија”, изградњи Фрушкогорског коридора, деоници аутопута од Пожеге према Црној Гори.

“Kао оправдање за директну доделу послова, ако га уопште има и буде, наводи се да је реч о везаном аранжману, где се средства за финансирање пројекта такође обезбеђују из кинеских кредита. Пошто ти кредити морају да прођу кроз одобрење Скупштине, познати су њихови услови – камата и рок отплате. Оно што остаје непознато јесу алтернативна решења – колико би државу, односно грађане, коштало да се задужи код неког другог за исти пројекат и да ли евентуалне повољности кредитног аранжмана могу да надоместе повећање цене до које долази због одсуства надметања”, наводи се у тексту Транаспарентности.

Прочитајте још:  Шиптарска полиција од јутрос претреса српске куће на Косову

Kада се ради о мосту на Пељешцу, на тендеру за његову изградњу учествовао и конкурентски Страбаг који је понудио цену која је била за око 90 милиона евра већа и рок изградње, који је био шест месеци дужи од Kинеза, па је зато посао добила кинеска компанија.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

“На одлуку о одабиру најбоље понуде није утицало то што је упоредо са кинеском компанијом конкурисала фирма из ЕУ, иако је сама ЕУ финансирала овај пројекат са 85 одсто средстава”, наводи Транспарентност Србија.

Пељешки мост који ће саобраћајно повезати полуострво Пељешац и југ Хрватске с остатком земље, заобилазећи тако Босну и Херцеговину (БиХ) отворен је у уторак у присуству државног врха те земље.

Мост је дуг 2,4 километара, грађен је средствима ЕУ, а градио га је кинески конзорцијум предвођен компанијом Цхина Роад анд Бридге Цорпоратион.

Први већи инфраструктурни посао на територији једне ЕУ чланице, кинеске компаније добиле су у Хрватској где су градиле Пељешки мост, писао је раније Вечерњи лист.

У Црној Гори је, иначе, прошле године Основно државно тужилаштво у Kолашину поднело оптужницу против ЦРБЦ, као главног извођача радова на аутопуту Бар-Бољаре.

Транспарентност

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *