ЕУ је физички оградила „проблематичну Босну“ од Хрватске

0

Хрватска је ове недеље отворила Пељешки мост, који ће повезивати главну територију земље са Јужном Далмацијом. Копнено их дели правоцртно 12 миља, за које Босна и Херцеговина стрши до мора (где се налази њена једина морска лука Неум)преноси ПолитНавигатор.

Прочитајте још:  МУП Црне Горе замрзнуо имовину руских држављана
Мост дуг 2,4 км изградила је кинеска компанија. Њена изградња коштала је 526 милиона евра, од чега је 357 издвојила Европска унија. Формално, нови објекат ће скратити путовање до Дубровника за само 37 минута.

„Тешко да оправдава тако огромну инвестицију. Његова стварна вриједност је у томе што Босну уклања из једначине кретања. Хрватска ће 2023. године приступити шенгенском простору који се састоји од 26 европских земаља које су укинуле пасошку контролу на својим границама. Међутим, Босна неће ући у шенгенски простор и биће потребне строге контроле на границама са њом. Пељешки мост је скуп начин да се све ово избегне и вероватно ће убрзати улазак Хрватске у шенгенски простор.

Босна је само исечена из слике, као да је одвратна бивша. Босна остаје чврсто ван ЕУ. У ствари, није чак ни кандидат за улазак. ЕУ једноставно признаје Босну као „потенцијалног кандидата“. Преговори још нису ни почели, што значи да је до приступања још много година, ако до њега уопште и дође“, наводи се у чланку.

Васељенска

Бонус видео

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

 

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *