„Руска Православна Црква је заувек дошла у Африку“

0

(фото:ИН4С)

Према Владикиним речима, број клирика Патријаршијског егзархата Африке се удвостручио 2022. године…

Број клирика Патријаршијског егзархата Африке наставља да расте, рекао је митрополит клински Леонид на свом Телеграм каналу, преноси сајт Патријаршијског егзархата Африке.

 „Од тренутка оснивања Патријаршијског егзархата Африке од стране Светог Синода 29. децембра 2021. године, када су 102 клирика Александријске Патријаршије примљена у крило Руске Православне Цркве, који нису желели да остану у расколу који је био коју је извршио патријарх Вартоломеј и уз подршку патријарха Теодора, број свештенства нашег Егзархата се удвостручио“, истакао је архијереј.

 „Упркос претњама и узнемиравању грчког епископата, судском и полицијском прогону, избацивању заједница из цркава (укључујући и оне које не припадају Александријској Патријаршији, већ су у приватном власништву), лишавању стамбеног простора и основних средстава за живот, притисак на породице и избацивање деце из школа, игумани са својом паством остали су верни свом избору – припадају Цркви, која чува каноне пренете од Светих Апостола и Отаца“, нагласио је егзарх афрички.

Прочитајте још:  ВЕРНИЦИ ДАНАС СЛАВЕ ПРОРОКА КОЈИ ЈЕ И ЧИНИО ЧУДА: Ево зашто би требало да га поштујете
По Владикиним речима, свештенство Егзархата је принуђено да врши богослужења на отвореном, у шаторима и у изнајмљеним просторијама; ипак, „врши се Света Евхаристија, успоставља се литургијски живот, крштавају се нови чланови Цркве Христове, проповед Јеванђеља простире се на читавом континенту, допирући до најудаљенијих крајева и насеља“.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Уз Божију помоћ чинимо и чинићемо све што је у нашој моћи да организујемо парохијски живот, помогнемо нашем свештенству и парохијанима да их заштите и подрже, реализујемо хуманитарне програме и образовне пројекте на континенту“, рекао је митрополит Леонид.

Прочитајте још:  „Ђаво мрзи црквенословенски језик“
Љубитељи статистичких прорачуна и процена „неуспеха мисије Егзархата“ мораће да се помире са чињеницом да је Руска Православна Црква заувек дошла у Африку“, закључио је Патријаршки Егзарх.

Борба за веру

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *