„HUGGY WUGGY” – НЕПРИМЕРЕН САДРЖАЈ НА ИНТЕРНЕТУ ЗА ДЕЦУ

0

(Фото Пиксабеј)

Таман када смо помислили да смо видели све најгоре од садржаја на интернету на који деца наилазе (опасни изазови на ТикТоку који изазивају повреде и смрт, алармантне адаптације „Squid Games” које је са ТВ-а пресељено на дечија игралишта, скарадне моменте ријалити програма, црна хроника, ужасне дигиталне узоре које деца опонашају…) стигао нам је плави плишани меда слатког имена Huggy Wuggy да нас подсети зашто МОРАМО да знамо шта нам деца раде, гледају, опонашају у виртуелном простору. Ово се наручито односи на децу предшколског узраста и прве разреде основне школе.

Прочитајте још:  Пољска протерала британске педофиле који су дошли по украјинску децу избеглице
Ако нисте чули за Huggy Wuggy-ја, верујте да ваше дете јесте!

Пре него што одмах кренете да паничите, хајде да прво видимо ко је овај нови лик?

Плишана играчка Huggy Wuggy која је нарочито популарна међу предшколском и децом нижих разреда основних школа, заправо је зли негативац у хорор игрици Poppy Playtime из 2021, коју је осмислио MOB Games. Видео-игра преживљавања смештена је у напуштену фабрику играчака. Играчи морају да решавају загонетке док их Huggy Wuggy лови, а читаву игрицу прати веома заразна језива песма Free Hugs. Сама игрица није препоручљива за узраст испод 12 година!

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Највећи број деце нема инсталирану игрицу и не игра је, АЛИ деца гледају лако доступне језиве клипове на Јутјубу и ТикТоку који приказују кориснике и плишану играчку. Ови канали НЕ МОГУ ДА СЕ БЛОКИРАЈУ И ФИЛТРИРАЈУ НА ЈУТЈУБУ! Ово сам написала великим словима да би вас додатно упозорила да и најефикаснији parent control системи не могу да блокирају видео клипове (по неким изворима из иностранства разлог за то је „слатко име Huggy Wuggy” па алгоритам не види ништа спорно). То је заправо највећи проблем – неприкладан садржај на интернету на који морамо да обратимо пажњу!

Имамо још један проблем – чак и ако подесите апсолутно све контроле за филтрирање садржаја, Huggy Wuggy ће се у неком тренутку ући у живот деце јер је он предмет разговора на игралишту, у школи, вртићу. Вршњачки утицај је изузетно јак и у овом случају! Највећи број мама који ми се обраћа за помоћ је управо што су се њихова деца упознала са плавим створењем у контакту са другом децом! Деца су фасцинирана тим створењем, а креатори садржаја искоришћавају његову популарност; чак се и плишани Huggy Wuggy продаје деци, и то као играчка за спавање (по слици видите и сами да је меда језив). Ово је постао бренд и бизнис који доноси лову, а нико не размишља о деци! Играчка буквално може да се купи свуда – од кинеских радњи, уличних штандова до најбољих продавница играча за децу.

Шта треба да знамо и шта можемо да учинимо?

Прочитајте још:  НОВИ ИСПАД ОРЕ: Не зна георгафију, брка заставе, брка нације
Шта ми као родитељи треба да урадимо:

  • Да се едукујемо што више!
  • Слажем се да је за многе родитеље тешко да испратите сваку нову платформу и апликацију, као и дешавања на друштвеним мрежама, АЛИ МОРАТЕ ДА ПОСТАВИТЕ СЕБИ ПИТАЊЕ У НЕКОМ ТРЕНУТКУ: ШТА МОЈЕ ДЕТЕ ГЛЕДА НА ТЕЛЕФОНУ? ДА ЛИ ЈЕ ОВАЈ САДРЖАЈ ПРИКЛАДАН ЗА МОЈЕ ДЕТЕ?
  • Сазнајте њено/његово мишљење, поставите отворена питања свом детету о томе шта зна о игрици и шта мисли о њој – ово ће вам дати увид у њихов мисаони процес и помоћи ће вам да даље обликујете разговор.
  • Комуницирајте са својим дететом! Можда ће вам бити алармантно да сазнате да ваше дете гледа видео записе или реплицира Huggy Wuggy-ја, али НЕ ПАНИЧИТЕ. Разговарајте на миран начин и помозите му да разуме зашто сте забринути.
  • Садржај на који дете може да налети може да буде застрашујући и збуњујући. Ако им кажете да то разумете и дате им до знања да сте увек доступни за разговор, отварају се врата за будуће разговоре.

Нажалост, Huggy Wuggy није први потенцијално штетан тренд са језивим садржајем, а неће бити ни последњи. Отворени и искрени разговори са дететом могу му помоћи да се мудрије снађе у виртуелном простору.

Ифам.њуз

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *