Русија: Коме одговара овакво стање на Космету

0

Професорка и, шеф катедре за црноморско-медитеранске студије Института Европе Руске академије наука Екатерина Ентина у интервјуу за РТ прокоментарисала је заоштравање ситуације на граници Србије и непризнате републике Косово. .

„Формално је то (процес који је у току. – РТ ) повезан са чињеницом да власти самопроглашеног Косова од сутра почињу да замењују документа косовским документима, пре свега замену аутомобилских таблица косовским“, објаснила је она.

Прочитајте још:  Сирене у Зубином Потоку: Чуле се две експлозије, чланови изборне комисије уз полицију насилно ушли у зграду општине
Ентина је појаснила да је 2013. године између Београда и Приштине потписан споразум о нормализацији односа, али услови споразума још нису испуњени.

Прочитајте још:  Кромпир скупљи од пилића
Она је додала и да је 2020. године на власт у Приштини дошао политичар Аљбин Курти, чија је изборна кампања изграђена „на оштром негирању потребе за преговорима са Београдом”.

„Оно што се сада дешава је почетак кулминације процеса који су се одиграли у протекле две године“, сматра аналитичар.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Према њеном мишљењу, главно је питање докле су Албанци “санкционисани да иду далеко” у овој провокацији.

„У којој мери је ова прича њихова лично? Чињеница да је реч о искључивој сопственој иницијативи, без подршке Запада, Американаца или Британаца, готово је немогућа. Неке од ових снага подржавају ову иницијативу. Питање је само докле ће им бити дозвољено да иду“, закључио је саговорник РТ.

Српски медији су 31. јула јавили да се на северном делу непризнатог Косова оглашавају сирене за ваздушни напад : њих су, као и пуцњеве, пријавили становници пограничног подручја.

Владимир Џабаров, први заменик председника Међународног комитета Савета Федерације , рекао је да је потребна реакција Савета безбедности УН.

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *