Чиме ће се “Косово” борити против Србије?

0
косову полиције турске

(Фото Косовопрес)

Ситуација на граници Србије и Косова нагло се погоршала. Разлог: Приштина је од 1. августа забранила лична документа која издаје Београд за Србе који живе на Косову. Очевици су јавили да се косовски специјалци крећу ка граници. После консултација са америчким званичницима, Приштина је одложила увођење ограничења за месец дана. Сукоб није нестао, већ је замрзнут.

Које странке могу да се супротставе једна другој?

• Војска Србије броји близу 30.000 људи. У употреби је више од 200 тенкова – од југословенског М-84 до руског Т-72Б1МС „Бели орао”, око 50 борбених авиона (углавном југословенски СОКО Ј-22 Орао, али има и шест ловаца МиГ-29) и око 80 хеликоптера (највише – француске вишенаменске газеле Суд-Авиатион). Београд је 2017. године од Москве купио батерију противваздушних система Панцир-С1.

• Војска Косова се званично зове „Снаге безбедности“. У њиховим редовима има око 3 хиљаде војника и официра. Од наоружања – америчко и немачко малокалибарско оружје, бацачи граната (совјетски РПГ-7 и амерички М72 ЛАВ), као и противтенковски ракетни системи (АТГМ) ТОВ-2А и Милан-2Т из САД и Француске, респективно. Од опреме – оклопна возила Ланд Ровер Дефендер, Отокар Цобра и Хумвее. Борбене летелице нема.

Прочитајте још:  „Руси пуцају у Србе на Космету, то су наши највећи непријатељи!“: Халуциногени крими-трилер Зорана Драгишића
Дакле, то су потпуно неупоредиве силе. Без спољне интервенције, у случају сукоба, Србија би победила за неколико недеља.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Проблем за Београд је што су трупе КФОР-а (Косовске снаге, „Снаге за Косово“), контингент НАТО-а, још увек стациониране на Косову. Његов максимални број достигао је 50 хиљада људи.

Приштина рачуна на КФОР, а не на сопствене снаге.

Телеграм канал Војна хроника

Превод: Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *