Како су хрватски свештеници бринули о српској деци кад су имају надимке “ФРА СОТОНА”

0

Римокатолички свештеник Мирослав Филиповић ( алијас Мајсторовић) познат и као ФРА СОТОНА, Један је од 1 400 хрватских римокатоличких свештеника и монаха који су активно учествовали у геноциду над Србима у НДХ (Великом Покољу).

Због масовних злочина над српским становништвом у селима око Бања Луке прозван “фра Сотона”, затим најприје суспендован, а онда и службено искључен из фрањевачког реда 10. јула 1942. године.

Од јуна исте године вршио је дужност заповједника хрватског нацистичког логора Јасеновац а крајем октобра бива пребачен за надзорника логорског сектора Стара Градишка.

У марту 1943. године прелази у Мостар са чином сатника и презименом Карловић; од децембра је поново у служби усташког заповједништва у Загребу. Априла 1944. добија чин усташког бојника и бива пребачен у Лику те у септембру исте године постаје заповједник Козарског подручја у Босни.

Од 1945. године задужен је за вођење извјештајне службе у Источној Босни.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

У мају 1945. године побјегао је у Аустрију и предао се Британциима, који су га одмах изручили југословенским властима. Изведен је пред војни суд Команде града Загреба и 29. јуна 1945. године због масовних злочина убистава, мучења и пљачкања, као и усташког чиновништва, проглашен је кривим, осуђен на смрт вјешањем, трајни губитак грађанске части и конфискацију имовине.

(Текст послала Дарија Захаријев, преузето са страни УСКОК)

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *