Азербејџан најављује почетак “Специјалне операције” у Нагорно Карабаху

0

Фото: АП

Азербејџанска војска уништила је хаубице и другу војну опрему противника  у Нагорно-Карабаху, саопштило је Министарство одбране земље.

Прочитајте још:  Три Путинова потеза која јачају утицај Русије у иностранству
Ове акције су се одвијале у оквиру специјалне операције Азербејџана за реаговање, саопштило је министарство, преноси ТАСС .

„Као резултат операције одговора коју су извеле јединице азербејџанске војске, неколико висина у Карабаху је узето под контролу“, саопштило је министарство, пренеле су РИА Новости .

Министарство одбране Азербејџана је такође додало да је јерменска војска прекршила одредбе примирја постигнутог 10. новембра 2020. године и „починила чин саботаже делова азербејџанске војске“ на територији на којој је привремено стациониран руски мировни контингент.

Азербејџанска војска најавила је заузимање стратешких висина, преноси Спутњик Азербејџан .

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Диверзификација на савезнички начин: Србија је почела да се активно ослобађа руског гаса
Према азербејџанском ресору, 3. августа су припадници „нелегалних јерменских оружаних формација“ на територији на којој су распоређени мировњаци Оружаних снага Русије извршили провокацију против азербејџанских војних јединица. Као резултат тога, погинуо је азербејџански војник Казимов Анар Рустам оглу.

Такође су покушали да ухвате висину планинског ланца Гиркхгиз. Гребен покрива територију региона Калбајар и Лачин.

„Као резултат контраоперације „Одмазда“ коју су извеле дивизије азербејџанске војске, висови Гиркгиз, Сарибаба и друге доминантне висине од стратешког значаја су узете под контролу. Јединице Оружаних снага Азербејџана тренутно изводе инжињеријске радове на уређењу нових положаја и изградњи приступних путева“, саопштило је Министарство одбране Азербејџана.

Уништено је неколико јерменских борбених положаја, задат је ударац војној јединици која се налази у насељу Јухара Оратах бившег региона Агдере.

Уништено је људство, неколико хаубица Д-30, војна возила и муниција.

У међувремену, представници војне команде у Нагорно-Карабаху известили су да су током борби са Оружаним снагама Азербејџана погинули војници по уговору Гурген Габријелијан и Артур Хачатријан, преноси Спутњик Јерменија .

Још 14 је задобило повреде различите тежине. Према овим подацима, Азербејџан је користио минобацаче, бацаче граната и дронове.

Прочитајте још:  Огромне рупе се шире и сваким даном их је све више: Нови велики проблем у Хрватској
До сада се, заједно са командом руског мировног контингента, предузимају мере за стабилизацију ситуације.

Раније су власти Нагорно-Карабаха најавиле делимичну мобилизацију.

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *