Русија упозорава: Постоји опасност од распоређивања нуклеарног оружја у Аустралији

0

фото: © РИА Новости / Илья Питалев

Проблем партнерства АУКУС (између САД, Велике Британије и Аустралије) је у томе што на територији ненуклеарне Аустралије може бити распоређено нуклеарно оружје, изјавио је заменик директора Одељења за неширење и контролу наоружања при Министарству спољних послова Русије Игор Вишневецки.

„Проблем је што је у оквиру партнерства предвиђена изградња војне инфраструктуре нуклеарних држава на територији ненуклеарне државе. Постоји вероватноћа да у будућности у Аустралији може бити распоређено нуклеарно оружје, али без његовог формалног пребацивања под контролу Канбере по аналогији са Белгијом, Немачком, Италијом, Холандијом и Турском“, рекао је Вишневецки.

Генерално, има много питања за АУКУС, а учесници у партнерству ће морати да одговоре на њих, нагласио је дипломата.

Вишневецки сумња да ће САД, Велика Британија и Аустралија омогућити инспекторима Међународне агенције за нуклеарну енергију потпуни приступ нуклеарним електранама подморница које ће бити испоручене Канбери, а које су пандан подморница које користе државе нуклеарне „петорке“.

БОНУС ВИДЕО:

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *