(радио Фоча)

На Осијама, селу надомак Доброг Поља код Фоче, данас је служен помен парастос за страдале цивиле и борце у Одбрамбено-отаџбинском рату.

Усамљено, пусто село остало је без становника у ратном вихору, а до сада је обновљено свега пар стамбених објеката у које ријетко ко дође.

Прочитајте још:  Исламисти прете смрћу Српкињи из Чикага која је из уџбеника избацила гнусне лажи о рату у Босни
На годишњицу страдања и крсну славу цркве, на Тројчиндан, дођу породице и потомци убијених, па је село живо само та два дана.

На Илиндан ујутро 1992. године муслиманске снаге су напале Осија и побиле све што су стигле и попалиле све стамбене и пратеће објекте у селу. Свега троје мештана успело је сачувати живот у том походу иза кога су остали само лешеви и пепео.

Тринаест Драшковића, мештана тог села, махом цивила, страдало је тог дана, а њихови посмртни остаци сахрањени су тек годину касније.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Тридесет година је прошло и скоро су сви заборавили ове жртве, само чланови њихових породица долазе, сумњајући да ће правда икад стићи починиоце. Разочарани су што се ни власт, ни организације проистекле из задњег рата, а нарочито правосудне институције не интересују за овај злочин.

Прочитајте још:  Две милијарде муслимана улази у режим мржње према Израелу и Западу који врши геноцид у Гази!
Радоје Драшковић је на Илиндан 1992. године у том крвавом налету муслиманских снага изгубио оца.

“Они су били вече пре у једној штали у селу, јер нису смјели да ноће у кућама. Чули су да је Трново пало и рано ујутро су кренули да беже, јер су хтели да се домогну Калиновика. Муслимани су направили чеке и барикаде и побили их. СИПА је узимала изјаву од мене, ја сам дао исказ онако како је моја мајка причала, која је успела побјећи иако јој је сукња била изрешетана” – прича Радоје.

Прочитајте још:  Министарство енергетике: Запослени ће имати свог представника у управи ЕПС
Владе Драшковић, слабо покретан и скоро слеп старац изгорео је у родној кући. Његов унук Радмило, који је изгубио и мајку тог дана на Осијама, а оца у Сарајеву, каже да злочинци нису бирали мету, већ су редом палили и убијали.

“Деда је имао 89 година, изгорио је у кући, мајку су убили код гробља, а оца су одвели Јукини борци и убијен је на тешким мукама ни крив ни дужан. Нико за ово није одговарао. За убиство мога оца и још 20-30 људи, колико их је већ било, одговарао је човек који је добио 15 година затвора. За ово нико неће одговарати, таква је политика данас и са наше и са њихове стране” – каже Драшковић.

Прочитајте још:  Отимају Србима на северу Косова земљиште за базе албанских специјалаца
На кућном прагу је изгорела и Даница Драшковић која је била 1907. годиште и која, такође, није успела побећи.

Своје родитеље из суседног села Локвице, Неђо Мијатовић је успио ноћ прије евакуисати, иако је стигла дојава да долази појачање.

“Стари људи повероваше да ће стићи појачање и вратише се иако су били кренули у збјег. Треба и ово нагласити, било је поштених муслимана који су дошли и рекли да се спрема офанзива, да су дошли неки људи са стране, тако ми је отац пренио и не могу рећи што нисам видио. Зато сам ја прије одвео родитеље, међутим, моји кумови Драшковићи су остали и страдали” – каже Мијатовић.

Поред стрица Радована, Срђан Драшковић је изгубио бабе и дедове, а веома је разочаран да се након три деценије нико кривично није гонио због тог догађаја, што је за сваку осуду.

“Поред страдања цивила, трагедија је што се ни тридесет година након тога не зна ко је извршио злочин. Заправо знамо, али ти људи никад нису процесуирани и оно што је поражавајуће је што се родбина окупља, а потрага за истином остаје недовршена прича. То је за осуду што се више не придаје значај овим стварима” – наглашава Срђан Драшковић.

Помен парастос је служен за све из Осија и околних села који су страдали у Одбрамбено-отаџбинском рату, као и борце који су погинули у овом крају. Поред Драшковића, погинули су чланови породица Пржуљ, Вујичић, Томовић, Крстовић, Драговић, Вучетић, Тодоровић, Калајџић, Регоје, Ковачевић, Бјеловић, Говедарица, Станковић, Бјелица, Глоговац, Гавриловић, Јокић, Симанић, Мишур, Елез и Перишић.

Поколења ће памтити овај злочин над цивилима у Осијама, обележаваће парастосима датум њихове смрти, чувати од заборава и његовати сјећање на недужне жртве, међутим, и све надлежне институције и удружења би требали да се потруде и евидентирају и процесуирају злочинце како би правда кад-тад била задовољена.

Радио Фоча

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *