Поводом Улице Драже Михаиловића у Жабљаку: Партизани црни врани …!

0
дража

Дража Михајловић (Фото: Profimedia)

У неким медијима се појавила бајата информација о споменику у Жабљаку Дражи Михаиловићу. Зашто бајата? Сокак са тим именом и натписом стоји већ годинама на том мјесту, у селу Крш код Жабљака.

Писано је о томе и раније и слике су се могле видјети на друштвеним мрежама. То је родно село предсједника општине Жабљак г.Вукићевића и да би дошао до свог засеока он мора проћи тим сокаком. Управо овијех дана је тај сокак асфалтиран. Село Крш је удаљено 30-так километара од Жабљака и у њему нема живе душе захваљујући политици равномјерног регионалног развоја. У Жабљаку је на власти ДПС који се задовољавао добошарењем против домаћих издајника. а за партију и високе идеале. Слиједеће чињенице ће можда допринијети да се боље разазнају антифа идеали ових дукановићевих другара.

Прочитајте још:  ВРАНЕШАНИ ОДЛУЧНИ: Шербо прича своју причу, није било геноцида над муслиманима!
Прво, 2016 године волшебно је испарило, нестало, уклоњено, ћушнуто у страну, ђаволисано, како год, осам споменика народним херојима и два споменика културна добра.

Захтјев да се утврди чаробњак одговоран за нестанак споменика је поднесен исте године гдин-у Илир Хорасанију, директору Управе за инспекцијске послове, али дотични није реаговао. Испаравање споменика се још четири године кувало залудно у Управи за инспекцијске послове; директор гдин Алија Кошута је саботирао захтјев; па је поново истом гдин-у Хорасанију, кад је поново постао директор Управе, поновљен исти захтјев, септембра 2021 године, да се утврди ко је походио споменике и са ким су одшетали. Надлежни инспектор за културна и друга добра се послије пет година мамурлука коначно пробудио и поднио је кривичне пријаве против гдина Веселог Вукићевића, главара жабљачког, Државном тужилаштву у Пљевљима а резултат свако може да предпостави. Дакле, црногорско тужилаштво се залаже за слободу кретања споменика. Ето, сад знамо једног саучесника у споменијади а то је Државни тужилац у Пљевљима. Ко је наредио масовни егзодус споменика супротно одлуци Скупштине општине Жабљак засад званично не знамо.

Са становишта етике и пијетета према народним херојима и другим налетницима који су се случајем нашли у бронзи није више ни важно. Примитивизам и каљуга локалних калаша је јасна. Али са становишта права јесте и те како важно да се заустави дивљање ђукановићеве фаланге. Поменимо да је један од споменика избачен и са градилишта хотела његовог пајтоса. Локални судија за прекршаје већ годинама не рјешава процесе против г. Вукићевића који је пред њим покренуо Инспектор за заштиту споменика културе. Очигледно је да је формирана интересна група која је намјерна да на дивље мијења одлуке надлежног органа, уз помоћ полуга правног система који представља и судија за прекршаје. Иако годишње има десетак предмета (краве се поболе и три паркирања) судија за прекршаје у Жабљаку опструира правни поредак и владавину права и омогућава дивље понашање у простору криминалаца на државним позицијама.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  СЛИKА СВЕ ГОВОРИ "Ја кад причам у Белој кући - онда је МУK"
Како је чувана партизанска, слободарска, мученичка, европска, антифашистичка итд, итд, традиција којом господа другови сада барјаче у локалним дивоклетијама у Црној Гори гдје је је Ђукановићева политичка гарнитура газда?

На почетку деведесетих, у мандату г.Добрице Шљиванчанина предсједника жабљачког, почели су са мијењањем имена тргова, улица итд. Општина је била жестоко опозициона, па чак исти г Шљиванчанин није хтио да разговара са тадашњим предсједником државе кад овај бане на Жабљак. Ова владајућа гарнитура није рушила партизанске споменике, ал не зато што се бојала г.Ђукановића већ је локални отпор био превише неугодан. Међутим, локални антиђукановићевци су Трг народних хероја преименовали и противзаконито превели у приватно власништво,а ђукановићева ВЛАДА ЦГ је трг и хотел препродала транзиционом купцу за биједне паре (500.000 марака). Продаја градског трга је већ цивилизацијска скаредност што није сметало ни Шљиванчанину ни Ђукановићу. Обадвојица су љубили цивилизацијско блато. Али, не лези враже, послије 15 година од препродаје имали смо понуду да иста та Општина, уз подршку премијера гдин Марковића, а и новог министра туризма, откупи триста квадрата свог сопственог трга од транзиционог власника по истој цијени као свих оних 10.000 м2 колико је плаћен хотел Жабљак са плацем и тргом. Трг народних хероја ће увијек бити рудник пара. Како? Па, појављују се пра пра-пра потомци некадашњих власника земље на тргу и глатко се исплаћују. Чиме доказују власништво? На поштењачку.

Послије г. Злобице, на власт у Жабљаку је зајахала ђукановићева гарнитура уз кликовања јуначка како ће они све испитати и вратити народу народно итд итд како то знају сељаци да театрално горштачки војују. Слиједећи ђукановићев предводник, г.Исаило Шљиванчанин, наставио је да телали о бољој будућности, партизанштини итд, формирали су неколике комисије у брђанској скупштини али, наравно, горштачки комесари су били ефикасни као и свака сељачка „коменсија“. Мним су засједали који пут, узели дневнице, путне трошкове и заборав је прекрио све. Јесте, склероза је дошла по наредби. Послије осам тужних Исаилових година сљедује ђукановићев пулен, г.Весели Вукићевић, сада већ осмогодишњак, који почиње са „озбиљнијим“ партизанским подухватима. Прво је од пара које поклонио грчки тајкун, премијеров пајташ Статис, офарбана градска капела, како би се умирало у лијепој жутој боји, и обновљен централни партизански споменик за 2500 погинулих у НОБ и револуцији за три дурмиторске општине. Тај споменик је монументално дјело арх. Бранка Бона, па је тајкун грчки одлучио да, у нападу родољубља црногорског и партизанштине, обнови и капелу и споменик одједном. Е, то је онај исти што је срушио Хотел Дурмитор и започео ово ново нагрђевеније.

А шта се десило са јадним спомеником који је Грк обнављао? Треба само доћи до њега 20 дана послије кише да се види та спомен локва у споменику. Има и неких отпадака и неке дрвенарије која је остала иза задњих прослава партизанствујушче господе. Има и нека биста у ћошку споменичког хола. Ко ли је угледник чија биста стоји у локви, мемли и прашини хола споменика који се претворио у сунђер? Сталактити су се већ формирали и висе на улазу у споменик те их свака киша продужује. Занимљиво је да вода капље и мјесец дана послије кише, кап по кап. Споменик сунђер. Ако се довољно дуго настави биће и сталактита и сталагмита. Ваљда је тако настала и Ђаловића шпиља код Бијелог поља. Неко вријеме су локални борци против партизана, пардон, фашиста и домаћих слугу, држали поред споменика онај велики смећарски контејнер од 5 кубика, што се могло виђети на слици приликом поśете делегације италијанских партизана. Шта су ти Италијани помислили тада? Да је споменик рециклажно двориште?

Финале долази сада. Прије 5 година локални партизани (јавиће се сами мним) ћускијама су започели а касније пикамером разрушили споменик народном хероју Вуку Кнежевићу у локалном паркићу у центру Жабљака. Мермерни постамент је неко здипио. Касније су уклонили и двије бисте народним херојима Остојићу и Дакићу испред хотела Жабљак. Мора да су бисте народних хероја сметале погледу на хотел са паркинга приватног трга или гости тог хотела нијесу вољели да гледају некакве ј..не народне хероје под носом. Углавном, по записнику инспектора, уклоњено је осам споменика разним патетичним, претенциозним, неукусним, отрцаним, грозним, промашеним, бесмисленим, неславним, смешним, осредњим, досадним, тричавим, дијаболичним, промашеним, неправичним, којекаквим и исподпросјечним народним херојима и разним безвезним јунацима.

Постављање споменика се врши у складу са одлуком Скупштине општине, плаћа се значајан новац аутору дјела, плаћа се ливење и достављање, плаћа се постављање спомен обиљежја – а и уклањање се плаћа. Али уклањање споменика мора се засновати на одлуци надлежног органа и не би смјело, бар у цивилизованим земљама, да се споменици уклањају на лоповски начин. Могуће је да су ти народни хероји били неке аветиње што је и очигледно са становишта становника Жабљака и партизанствујушчих ђукановићевих бекријаша. Нико није примијетио нестанак споменика – они су просто испарили. Неки су касније виђени код споменика иза хотела Жабљак. Скупштина локална никада није одлучивала о уклањању споменика нити доносила одлуке о новим споменичким мјестима.

Прочитајте још:  Нови штап, стара шаргарепа: Ставите потпис и приближите се ЕУ – до следећег услова
И ови се сад распомамили о некаквом ратном злочинцу. Мало морген.

Дарко Стијеповић, Центар за развој Дурмитора

ПС.

Прочитајте још:  Сергеј Лавров: НАТО се не може сматрати одбрамбеним савезом, узимајући у обзир војне операције које је извео у Југославији, Либији и Авганистану
Натпис садржине “улица ђенерала Драже” поред општинског пута у жабљачком селу Крш, о чему је јуче писало више медија, уклоњен је јуче од стране непознатих лица, пише портал Антена М. То је потврђено порталу Антена М у Комуналној полицији из Жабљака која је јутрос изашла на лице мјеста.

–Констатоваћемо чињенично стање и сачинити записник који ћемо прослиједити надлежним службама локалне управе на даљи поступак, казао је кратко Антени М начелник Комуналне полиције Милика Остојић.

Српска24.ме

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *