Кина: САД морају да сносе „озбиљне последице“ – нове вежбе и на небу и на мору око Тајвана

0

(ЕПА ЕФЕ - А.М.)

Кинеско министарство одбране данас је образложило одлуку Пекинга да прекине војне преговоре са САД, донету у знак протеста због прошлонедељне посете Ненси Пелоси Тајвану, упозоравајући да Вашингтон мора да сноси “озбиљне последице”. Кинеска војска најавила је за данас нове вежбе на мору и небу око Тајвана.

Прошлонедељна посета председавајуће Представничког дома Конгреса разбеснела је Кину, која ово острво сматра својом територијом и по први пут је одговорила пробним лансирањем балистичких пројектила код Тајвана, као и прекидом неких линија комуникације са Вашингтоном, преноси Ројтерс.

“Тренутну напету ситуацију у Тајванском мореузу у потпуности је изазвала и створила америчка страна на сопствену иницијативу и стога америчка страна мора да сноси пуну одговорност и озбиљне последице за учињено. Суштина се не може негирати, а комуникација захтева искреност”, рекао је портпарол министарства одбране Ву Ћијан у онлајн објави.

Четвородневни, до сада невиђени кинески војни маневари требало је јуче да се заврше, али је источна борбена команда Народноослободилачке армије Кине саопштила на друштвеној мрежи Веибо да ће увежбавати извођење напада против подморница и напада на мору, преноси Ројтерс.
Кинеска војска је, после прошлонедељне посете председнице Представничког дома америчког Конгреса Ненси Пелоси Тајвану, покренула велике војне вежбе са коришћењем бојеве муниције у водама око тог острва.

Мало пре завршетка вежби по 10 ратних бродова са обе стране маневрисало је око средишње линије Тајванског мореуза.
Тајван је саопштио да је током вежби више кинеских бродова и авиона прешло средишњу линију.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Истовремено, тајванска војска је распоредила бродове и авионе, као и ракетне системе ради праћења ситуације.
Пелоси је у оквиру азијске турнеје боравила у краткој ненајављеној посети Тајвану, што је наишло на оштре осуде Кине и довело до пораста напетости у Тајванском мореузу.

Прочитајте још:  САД „уједињују“ Румунију и Молдавију

То је била прва посета једног председника Представничког дома Конгреса Тајвану од 1997. године.
Кинеске власти претходно су саопштиле да ће предузети све расположиве контрамере као одговор њену посету коју су окаактерисале као “играње ватром”.

Спутњик

БОНУС ВИДЕО:

https://youtube.com/shorts/r1x-f4jhe4A?feature=share

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *