Становници чачанских села 27. дан спречавају изградњу деонице аутопута Прељина-Пожега

0

(Фото: Танјуг)

Незадовољни мештани чачанског села Паковраће и лучанских села Лисице и Негришори и данас су блокирали магистрални и регионални пут код Чачка и Лучана, чиме и даље спречавају изградњу деонице аутопута Прељина-Пожега.

Мештани села Паковраће код Чачка седми дан заредом блокирају магистрални пут за возила извођача радова на изградњи ауто-пута, док остале пропуштају и 27. дан блокирају фирму „Цемпром” за производњу бетона који се користи у тим радовима.

Они су рекли агенцији Бета да ће блокаде магистралног пута и фирме за производњу бетона трајати док им не буде исплаћена земља која им је одузета за изградњу аутопута и да и даље „чекају одговор” Владе Србије и директора Јавног предузећа (ЈП) „Путеви Србије” Зорана Дробњака са којим су пре пет дана разговрали о захтевима.

Дробњак је посетио незадовољне мештане Паковраћа други дан блокаде магистралног пута и обећао да ће се заложити у Влади Србије да им буде исплаћена одузета земља по пресуди Општинског суда, односно да „Путеви” одустану од жалбе пред Вишим судом на пресуђену цену, чиме би били окончани судски процеси који трају више од две године.

Општински суд је пресудио да мештанима Паковраћа земља која им је одузета за изградњу аутопута буде исплаћена по цени 1.200 до 1.400 динара по квадратном метру, на шта су ЈП „Путеви Србије” уложили жалбу Вишем суду.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Према речима мештана првобитна цена која им је понуђена за квадратни метар одузете земље била је од 30 до 200 динара, због чега су се они жалили.

Мештани Паковраћа блокирају фирму „Цемпром” 27 дана јер су и поред тога што им није исплаћена одузета имовина добили решења о рушењу 10 кућа које се налазе на траси аутопута и принудно исељење неколико породица које су остале да живе у тим кућама.

Прочитајте још:  Ратни злочин окидач за крвави сукоб: Нови снимци са места убиства војника ЈНА у Словенији 1991.

Према њиховим речима протест су проширили на блокаду магистралног пута зато што им се после 20 дана блокаде фирме „Цемпром” нико од надлежних није обратио.

Изградња деонице аутопута Прељина-Пожега заустављена је и код села Лисице и Негришори блокадом региналног пута Чачак-Лучани, коју су пре 17 дана почели мештани захтевајући санацију локалних путева који су „уништени” током радова, због чега им се кваре кола и отежано путују до суседних градова у којима многи од њих раде.

И мештани тих села заустављају само камионе и друга возила која учествују у изградњи ауто-пута, док остала возила пропуштају.

После седам дана блокаде мештани Лисица и Негришора добили су од надлежних понуду да рупе на локалним путевима који су упропашћени радовима на изградњи деонице аутопута, буду саниране попуњавањем ломљеним асфалтом, што су они одбили.

Они истичу да санација ломљеним асфалтом није трајно решење и да би такав асфалт опет брзо попуцао проласком тешких камиона који превозе материјал за изградњу ауто-пута.

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *