Стиже “Отворени Балкан”: У Србију стиже 30000 радника из Албаније и Северне Македоније

0

(Shutterstock)

Око 30.000 занатлија, лекара, медицинских сестара и техничара из Северне Македоније и Албаније доћи ће од септембра да ради у Србију без икаквих додатних папира, радних виза и посебних дозвола.

То ће им бити омогућено захваљујући иницијативи “Отворени Балкан” и отварања јединственог тржишта рада, преносе београдски медији.

Прочитајте још:  10 ДАНА РАТА КОД СУБОТИЦЕ: Трештали су пушкомитраљези, нисмо више безбедни у рођеној земљи!
Поред тога, цео регион постаће много атрактивнији за стране инвеститоре јер ће лакше долазити до радника који им недостају, наводе стручњаци.

Директор Канцеларије за ИТ и е-Управу Михаило Јовановић рекао је да су сва занимања која су потребна у Србији интересантна људима из Северне Македоније и Албаније.

“Мислимо да ће бити радника који ће долазити са високом стручном спремом, али и оних који имају основно и средње образовање. Грађевина се пуно тражи и радници у области пољопривреде. И у области здравства би требало да буде пуно заинтересованих јер су плате код нас више. Међутим, још је важније што ћемо као регион сви постати много занимљивији страним инвеститорима јер ће брже и лакше долазити до радника, а то је један од разлога да инвестирају у овај део Европе” – каже Јовановић.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Глобализам или васкрсење – Србија у кући Великог брата (видео)
Небојша Атанацковић из Уније послодаваца Србије наводи да ће већи број радне снаге добро доћи послодавцима у Србији за места која су иначе увек упражњена.

“Мислим да ће грађани Северне Македоније и Албаније у оквиру “Отвореног Балкана” бити јако заинтересовани да дођу код нас јер су услови и примања много бољи. Такође, код нас ће послодавци имати већи избор и могућност да коначно попуне радна места за која већ дуго не могу да нађу одговарајућу радну снагу. Недостају нам сви профили заната у грађевини, заваривачи, затим сви радници у угоститељству и туризму и за сезонске послове попут берача воћа. Очекујемо да их од септембра стигне око 30.000” – каже Атанацковић.

Јединствени ИД број

Прочитајте још:  Да ли се инфлација отима контроли
Грађани Србије, Северне Македоније и Албаније моћи ће да се уз идентификационе бројеве “Отвореног Балкана” запосле у овим земљама без икаквих даљих административних баријера.

Предвиђено је да грађанин који жели да се запослени у некој од ове три земље, преко портала еУправа унесе своје податке и на тај начин добија идентификациони број иницијативе “Отворени Балкан”. Сваки грађанин који приступи порталу и добије тај број моћи ће несметано да приступи тржиштима радне снаге све три земље. Циљ је да поступак буде исти и у Србији, Северној Македонији и Албанији.

Вести онлајн

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *