ЗЛОУПОТРЕБА РАДИКАЛНОГ ИСЛАМА НА КОСОВУ И МЕТОХИЈИ

0

Призрен (Фото EPA/T.Kovacs)

Оружане инциденте на Косову и Метохији који би могли да прерасту у озбиљан сукоб спремне су да изазову обавештајне службе које врло често чак и не следе политике својих држава. У ноћи између 31. јула и 1. августа, када су постављене барикаде на путевима на северу окупираних територија, а Шиптари послали терористичка појачања на административне прелазе на северу, у јужном делу Косовске Митровице почели су да се окупљају екстремни Албанци и, како наводе обавештајни подаци, међу њима је била и скупина исламиста. Према истим изворима, примећени су људи који су били осумњичени да су спремали нападе на војнике Кфора и да су планирали постављање експлозива у више манастира СПЦ на Космету, али које је суд ослободио.

Некадашњи официр КОС-а Љубан Каран каже да се може очекивати да западне службе искористе радикалне исламисте за напад на локалне Србе када оцене да је то за њих најбоље. За „Политику” каже да нема разлога да их Запад толерише на КиМ и гледа им кроз прсте, а да не планирају да их употребе када затреба. Подсећа да има много повратника са сиријског ратишта где су косовски Албанци једини који су на овом ратишту имали, у оквиру Исламске државе, посебну борбену јединицу, под називом „Катиба”, која је ратовала око северозападне сиријске провинције Идлиб.

Подсећа да су били једина нација која је имала „своју” војску и команду, и то не треба потцењивати. „Своје богато ратно искуство су донели на КиМ. Није било озбиљне рехабилитације повратника са сиријског ратишта на Космету, а не суде им адекватно јер их не схватају озбиљно. Укључени су у некакве специјалне формације и само чекају наредбу и час да се придруже косовској паравојсци. Они су не само обучени него су и веома мотивисани за рат против Србије”, каже Каран.

У документу који имају припадници неких дипломатских представништава у Приштини може се, између осталог, прочитати да експерти упозоравају да се на Косову све више шири радикални ислам, који би могао да угрози локалне Србе, па и припаднике Кфора. Он се не би задржао на КиМ, већ би могао да се пресели у Западну Европу, где би касније могло да дође до терористичких активности. Наводи се и да се пред очима међународних заједнице, али и мултинационалних јединица Кфора развија екстремни исламистички покрет и процењује се да је, уз одређене енклаве у БиХ, вероватно најјачи у региону. Претпоставка је да има више од 100 следбеника радикалног ислама које су индоктринирали проповедници који долазе из арапских земаља.

Прочитајте још:  ГОРАН ИГИЋ: ЗАШТО ЈЕ БАШ САД ДЕТОНИРАНА НЕИСКУСНА НАСТАВНИЦА НЕВЕНА?

„Бројне мисионарске организације су активне и на Косову и ту шире саудијско тумачење вехабитског ислама, на пример, слањем проповедника. Може се утврдити континуирани арапски новчани ангажман како појединаца, али и бројних муслиманских невладиних организација, као и државних и полудржавних институција, чиме се врбују незапослени млади. Део новца завршава у Исламској заједници Косова”, записано је у овом документу, незванично сазнаје „Политика”. Груба процена је да се на ширење ове верзије ислама на Космету годишње потроши око 25 милиона евра. Косово и Метохија је територија под протекторатом Уједињених нација и процењује се да има највише око два милиона становника. За време „арапских пролећа” обавештајне службе су забележиле да су 403 особе напустиле ову територију у намери да се прикључе такозваној Исламској држави.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Процена је да их је 88 погинуло, а 174 су се вратиле, док су се остали задржали на територији Сирије и Ирака. Под притиском Запада Приштина је ухапсила 153 особе због сумње да су извршиле терористичка дела на Блиском истоку. Они су на Косову активно учествовали у регрутацији, подршци и финансирању тероризма. Да је исламски верски радикализам врло активан, присутан и да само чека прилику да се јавно експонира са својом вехабистичком агресивношћу, доказао је последњи случај у Подујеву, у једном од данас мирнијих градова и готово једином из ког, како каже политички аналитичар Гани Ћари, а преноси „Бота сот”, нису одлазили муџахедини у стране верске ратове терористичких организација у Ираку и Сирији. Ћари наводи да је брутално премлаћивање шездесетогодишњег имама Зећира Берише из Доњег Љупча код Подујева, који се недељама лечио због рана задобијених од бруталног насиља вехабистички „индоктриниране браће”, још једном подигло узбуну исламског радикализма на Косову.

А ова узбуна, према његовим речима, долази осам година после масовних хапшења екстремиста, од којих неки још издржавају казне због подстицања и учешћа младих Албанаца у страним верским ратовима, скрећући на тај начин пажњу на питање верског радикализма код страних представништава на Косову. Наводи да су познате вехабије које примају новчану помоћ од сумњивих исламских организација и додаје да су они који промовишу радикализам вехабисти и радикални исламисти који су организовали и слање албанске омладине у терористичке организације као што су ИД, Ал Нусра у Ираку и Сирији. Упозорава да је забрињавајуће што у Приштини ни премијер, ни председница, ни председник скупштине нису осудили овај брутални напад на имама.

Прочитајте још:  Крадљивац струје руководећи кадар у ЕПС-у!

Да је ситуација на Космету озбиљна, сведоче и речи амбасадора Русије у Уједињеним нацијама Василија Небензје, који је још пре две године упозорио „да ће Косово и даље функционисати као лажна држава и покриће за организовани криминал, трговину дрогама и људима, те служити као регрутни центар џихадиста и представљати дугорочан безбедносни проблем за целу Европу”. Љубан Каран наводи да Запад има двоструке аршине према тероризму и то је велики проблем и на глобалном плану, а на Балкану посебно. Рецимо, Ал Каида је њихов традиционални непријатељ у последњих 20 година, али зато на сиријском ратишту Ал Нусра фронт је био сарадник Запада, а реч је војном крилу Ал Каиде.

„Нешто слично је и на Балкану. Све оно што су они на почетку звали терористи, у међувремену су постали њихови савезници. Имају велику толеранцију према њима који су учествовали у борбама у свету, ако су били на страни њихових савезника. Запад је терористе претворио у политичке покрете и то ствара озбиљне безбедоносне проблеме”, наводи Каран. Да је ситуација озбиљна, сведочи и чињеница да је Институт за политичке студије на Косову у лето 2016. објавио студију о утицају вере на косовски идентитет. Аутор те студије Лулзим Пеци каже да се 57 одсто муслиманских Албанаца на Косову пре свега осећају као Албанци, док се 32 одсто првенствено дефинишу као муслимани, а тек онда као Албанци. Упозорава да, ако се тај процес настави, постоји опасност од нестанка „албанства” какво познајемо, што би неминовно могло да доведе и до краја секуларног и прозападног Косова.

Иначе, 31. јануара 2016. четворица наоружаних исламиста ухапшена су испред главне капије манастира Високи Дечани, саопштио је тада игуман манастира Сава Јањић. Косовска полиција открила је и запленила 20 шаржера муниције за „калашњиков” и 16 шаржера муниције за пиштољ и динамит. Та четворица косовских Албанаца из четири различита дела Косова – Гњилана, Урошевца, Призрена и Ђаковице – ухапшена су у белом „голфу” с регистарским таблицама Урошевца, а у возилу је нађена и литература исламистичке садржине. Две године раније на две капије и на помоћним објектима манастира Високи Дечани исписани су графити ИД, а само четири месеца пре тога и графити УЧК.

Прочитајте још:  Невреме широм Србије, јак град сручио се на Сјеницу

Више од 50.000 Албанаца следи конзервативно тумачење
Појачано окретање Албанаца исламу кренуло је почетком 2000. године када су Саудијска Арабија, Кувајт и друге исламске државе почеле да инвестирају у обнову и изградњу џамија, слале су проповеднике и помагале сиромашне. Процена је да на Косову имамо 742 џамије, а ту су још и друге муслиманске установе попут школа Курана. Но заједно с новцем и проповедницима у земљу је стигао и један другачији, радикални ислам. На територији где је муслиманско становништво већинско, приметно је да се појављује све већи број хоџа који користе тешку економску ситуацију где је сваки други млади човек незапослен да регрутују следбенике. То се обично ради у џамијама, али и преко хуманитарних организација чије је седиште на Блиском истоку. Због бесперспективности рађају се фрустрације, а из њих окретање строгом тумачењу ислама каквог раније на Косову није било. Према подацима безбедносних стручњака, сада више од 50.000 косовских Албанаца следи конзервативни ислам, каквог раније на Космету није било.

Пресуда за девојку са КиМ у Италији
Пре неколико месеци у Италији је била вест да је жена са Косова осуђена због подстицања на тероризам на три године и четири месеца затвора у првостепеном поступку, али је тужилац тражио казну од пет година. Двадесетогодишњу девојку са Косова, која живи у Милану, ухапсиле су италијанске власти у новембру прошле године под сумњом да је повезана с тероризмом. Осуђена је за подстицање на учешће у тероризму. Италијанска штампа пише да је тужилаштво веровало да је двадесетогодишњакиња припадала терористичкој групи „Балкански лавови”, која се сматра блиском ИД. Када је Б. Т. ухапшена, тамошње новине писале су да је девојчица одрасла у Италији у косовској породици у Изернији, као и да се њена радикализација догодила у 16. години, када је почела да користи интернет. У разговорима је казала да је њена породица покушала да јој скине никаб, али да нису имали успеха.

Дејан Спаловић / Политика

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *