Мистериозне метаморфозе Фонда националног благостања

0

Фонд националног благостања (НВФ) добио је надимак „валутни џеп“ Министарства финансија. ФНБ је основан 2008. године да би се ојачало обезбеђивање пензија за руске грађане.

 Формира се на рачун додатних прихода савезног буџета од нафтно-гасног комплекса. Већина НВФ-а је деноминирана у страној валути и ставља их Министарство финансија на рачуне код Банке Русије. Централна банка улаже валуту Министарства финансија у страна финансијска средства и она се воде као део међународних (златно-девизних) резерви Руске Федерације. Крајем фебруара – почетком марта 2022. године, током рата са санкцијама против Русије који је покренуо колективни Запад, део средстава Фонда је замрзнут.

То је признао   министар финансија Антон Силуанов . Силуанов је истовремено напоменуо да је замрзнут и онај део златно-девизних резерви који отпада на Фонд националног богатства. Већ тада су стручњаци проценили да од укупних замрзнутих међународних резерви Руске Федерације на Министарство финансија отпада више од 100 милијарди долара.

А онда почиње оно најневероватније. На страници сајта Министарства финансија посвећеном Фонду националног богатства, месечни подаци о величини Фонда (на основу резултата марта и наредних месеци) не показују губитке Фонда као резултат санкције се замрзавају. Очигледно су се Иљинка (званична адреса Министарства финансија) и Неглинка (званична адреса Централне банке) договорили да ће истовремено дати почетне цифре резерви као да нису замрзнуте.

А неке промене у висини резерви, ако јесу, настале су само због ревалоризације појединих компоненти резерви (као резултат колебања курсева и промене вредности страних хартија од вредности). До промјена у висини резерви није могло доћи ни као резултат пословања Централне банке на девизном тржишту. Из разлога што је 28. фебруара Централна банка саопштила да престаје са куповином и продајом девиза. И од тада, судећи по дневним извештајима Централне банке, никада није купио нити продао ниједан долар, ниједан евро, ниједну британску фунту стерлинга. Према извештајима Централне банке, она није обавила ни једну операцију са кинеским јуаном.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Почео је виртуелни живот девизних резерви Руске Федерације, укључујући девизне резерве НВФ. Тако су, према подацима Банке Русије, 25. фебруара (дакле уочи замрзавања) међународне резерве Русије износиле 629,4 милијарде долара, а 4. марта (када је колективни Запад већ јавно објавио замрзавање половине Руске резерве), Банка Русије је показала да је износ резерви износио 608,9 милијарди долара.Промена од 20,5 милијарди долара може се отписати као ревалоризација. У историји Централне банке Руске Федерације, иначе, било је озбиљнијих ревалоризација у периоду од недељу дана.

Међутим, и почетком марта и сада (у августу) изјаве Банке Русије не одражавају чињеницу замрзавања резерви. Чак и као референца, не издваја се онај дио резерви који је блокиран и којим Централна банка не може да управља. Не данас или сутра колективни Запад неће почети да конфискује замрзнуте резерве. Занимљиво, и Банка Русије ће у овом случају украдену имовину приказати као своју?

Прочитајте још:  ЗАКАРПАТСКИ МАЂАРИ У РАТНОЈ ПЕЋИ

Министарство финансија има исто езотерично извештавање. Заснован је на непризнавању чињенице замрзавања валуте. Месечно извештавање о стању НВФ-а изражено је у руским рубљама. Рубља је почела нагло да јача у другој половини марта. Чисто математички, могло би се претпоставити да би вредност НВФ-а у рубљама требало да се смањи. А ФНБ наставља да добија на тежини рубља.

Министарство финансија је 8. августа објавило податке о НВФ-у за јул. Обим Фонда националног богатства Русије (НВФ) у јулу 2022. порастао је у рубљама за 1,38 трилиона – на 12,16 билиона рубаља. Или 9,1% БДП пројектованог за 2022. годину. Али у доларском смислу, Фонд је смањен за 12,4 милијарде – на 198,3 милијарде долара.

Од 1. августа 50,009 милијарди евра, 5,401 милијарди фунти стерлинга, 782,313 милијарди јапанских јена, 309,720 милијарди кинеских јуана, 256,6 милиона рубаља, 554,910 тона злата у безличном облику стављено је на посебне рачуне Фонда за Национални рачун. са Банком Русије.

Посебно су истакнута ликвидна средства Фонда (тј. средства на банковним рачунима код Централне банке; средства у виду улагања Фонда у капиталне јединице, акције и друге хартије од вредности руских емитената). Обим ликвидних средстава од 1. августа износио је 8,66 трилиона рубаља, или 6,5% очекиваног БДП-а. Месечни раст – 1,23 трилиона рубаља. У доларима, ликвидна средства Фонда износила су 141,31 милијарду долара од 1. августа у односу на 145,18 милијарди долара месец дана раније (смањење од 3,87 милијарди долара).

Такве промене се не могу објаснити ревалоризацијама. Чини се да се спроводе неке операције са НВФ валутом. Истовремено, Министарство финансија стално понавља да је привремено буџетско правило (одређивање поступка допуне Фонда на терет прихода извозника нафте и гаса) суспендовано. Испоставило се да је ФНБ прекривен димном завесом чињеница и бројки које се међусобно не такмиче.

Извештај Рачунске коморе о ревизији Фонда, објављен у јулу, помаже да се делимично разуме ситуација са НВФ (ревизија је спроведена под вођством ревизора Алексеја Саватјугина).). Према подацима Рачунске коморе, од 1. јануара 2022. године укупан обим НВФ износио је више од 13,58 трилиона рубаља, што је 1,7 пута, односно 5,81 трилиона рубаља, више него што је било на почетку 2020. године. Структура ликвидних средстава НВФ-а значајно се променила у последње две године: из њих је искључен амерички долар, у који је почетком 2020. године уложено 36,1% средстава фонда, док су акције евра и фунте стерлинга биле смањен са 34,8% и 8,0% на 23,9% и 3,1%. Истовремено, у активу су били кинески јуан, чији је удео од 1. јануара ове године износио 19,4 одсто имовине Фонда, јапански јен са учешћем од 2,9 одсто и злато у безличном облику са учешћем од 13 одсто. .

Прочитајте још:  ПОГОДИЋЕ НЕМАЧКУ! До лета пад Украјине: Запад исцрпљује могућности!

Иначе, пласман средстава НВФ-а на девизне рачуне код Централне банке на крају 2021. године показао се неисплативим (губитак је износио 1,2 милијарде рубаља). Министарство финансија је за то знало почетком ове године, али то није умањило његову љубав према гомилању девиза. 

Ревизори су потврдили да су због увођења санкција низа страних земаља 2022. године блокирани рачуни Банке Русије у еврима, фунтама стерлинга и јапанском јену. Према подацима Рачунске коморе, они су на почетку године чинили 64,7% свих средстава Фонда. У апсолутном износу, ово је 8,79 трилиона рубаља. За референцу: у 2021. години укупни трошкови Пензионог фонда Русије (ПФР) за исплату пензија осигурања руским грађанима износили су 7,26 трилиона рубаља. Колективни Запад је нашим суграђанима украо више од годину дана пензија!

У валутној противвредности замрзнуто је 118,3 милијарде долара. Ово је више од трећине свих замрзнутих девизних резерви Руске Федерације.

На основу резултата ревизије Фонда националног благостања, Рачунска комора је предложила „ да се изврши измена наведене структуре средстава Фонда, којом се искључује удео средстава пласираних у страним валутама држава које су примениле санкције против Руска Федерација “. Препорука није оригинална. Већ прошлог месеца и Централна банка и Министарство финансија почели су да позивају на брзо ослобађање руске привреде од „токсичних” валута. Овај предлог се проширио и на ФНБ. Антон Силуанов је рекао да је неопходно заменити „токсичне” валуте валутама „пријатељских држава”, пре свега кинеским јуаном. Чудна је фраза: шта значи „замена” ако Запад постави на нулу све „токсичне” валуте Фонда?

И ево у чему је ствар. „Отровне” валуте које чине НВФ и које се налазе на билансу Министарства финансија су, ипак, захтеви Иљинке не за издаваоце „токсичних” валута (Европска унија, Велика Британија и Јапан). Реч је о захтевима од Неглинке, Централне банке Русије, на чије рачуне је Министарство финансија ставило ове „токсичне“ валуте. И Неглинка је спремна да испуни своје обавезе према Иљинки. Истина, не у еврима, фунтама и јенима (које Централна банка више нема од почетка марта), већ у руским рубљама. И, штавише, већ то ради редовно, али без реклама.

Према извештајима Министарства финансија, валута је почела да нестаје из НВФ у јуну 2022. За два месеца евро резерве Русије пале су за скоро 1,6 милијарди, или 3%. Смањују се и резерве у британским фунтама и јапанским јенима. Министарство финансија је у јуну и јулу повећало неликвидни део Фонда за скоро 120 милијарди рубаља, од чега је скоро 86 одсто потрошено на куповину обвезница Аерофлота и докапитализацију Гаспромбанке. Наведени износ је упоредив са смањењем обима „токсичне“ валуте НВФ-а за ова два месеца. 

Још у јуну, председница Централне банке Русије Елвира Набиулина наговестила је „виртуелну конверзију“ валуте . У то време нису сви разумели њену мистериозну фразу:  „ Потрошња НВФ-а у условима када су златне и девизне резерве замрзнуте није праћена продајом девиза . “ Као резултат „виртуелне конверзије“, замрзнута средства се са биланса Министарства финансија преносе на биланс Централне банке. Неглинка, “купујући” “замрзнуту” валуту, даје Иљинке рубље. 

Прочитајте још:  Амбасада САД: Србија треба да одустане од куповине наоружања од Русије, иначе су могуће санкције

Ако све назовемо својим речима, онда смо сведоци процеса покривања губитака Министарства финансија уз помоћ штампарије Централне банке. Ово је 20. јула објавио Тхе Мосцов Тимес („Валута је почела да нестаје из НВФ“). Ово је емисија рубље коју обезбеђују „уши мртвог магарца“. То постаје извор инфлације, на коју наводно циља Централна банка. Наравно, Централна банка би желела да пронађе купца за своју виртуелну валуту. Али нема оних који су вољни да купе „мртве магареће уши“. Када колективни Запад конфискује замрзнуту валутну имовину Централне банке, Неглинка неће имати где. Финансијски извештаји ће морати да фиксирају астрономски износ губитака.А да бисте их покрили, мораћете нагло да повећате брзину ваше „штампарске машине“. А инфлација која се данас може назвати „пузајућом“ сутра може да се претвори у хиперинфлацију. Тада ће Централна банка заиста имати шта да „циља“.

Сакраментално питање: “Шта да радим?” Мислим да треба искрено и отворено признати да је крајем фебруара – почетком марта испарило скоро две трећине ликвидног дела Фонда националног богатства. Наивно је рачунати на враћање валуте Фонда покрадене од колективног Запада. Сада је најбоље време за проглашење банкрота и ликвидацију НВФ-а, пребацивање стања „незамрзнуте“ имовине Фонда у билансе Министарства финансија и Централне банке.

Спасити НВФ се не исплати, јер у почетку није замишљен да би се осигурали интереси Руске Федерације и њених грађана (наводно да би се ојачао државни пензиони систем). НВФ је типичан представник породице такозваних суверених фондова. Почеле су да се појављују као печурке после кише у многим земљама света, углавном оним које имају велике девизне зараде од извоза. Институт државног фонда је пројекат власника новца, односно оних који контролишу штампарске машине које стварају „токсичне” валуте. Они се крију иза знакова Федералних резерви САД, Европске централне банке, Банке Енглеске, Банке Јапана и других водећих западних централних банака. Деведесетих година прошлог века девизне резерве централних банака оних земаља које су биле ван „златне милијарде” већ су биле преплављене производима штампарских машина Федералних резерви САД, ЕЦБ и других западних централних банака. Родила се идеја да се натерају и министарства финансија периферних земаља да акумулирају “токсичне” валуте. Тако се родила идеја о стварању „државних фондова“. Колико год то парадоксално изгледало, али присуство сувереног фонда у земљи је знак да ова држава није суверена, већ зависи од „господара новца“. Ако се ослободимо НВФ-а, учинићемо још један корак ка обнављању суверенитета Русије.

Валентин Катасонов/ФСК.РУ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *