Босна и Херцеговина је постала легло радикалног ислама

1

Босна и Херцеговина (Фото: Deposit photos/ Tatiana53)

Стручњаци за безбедност озбиљно су забринути због све већег броја присталица радикалног ислама у Босни и Херцеговини. Према  босанскохерцеговачком експерту Џеваду Галијашевићу, њихов број у земљи је већ више од сто хиљада.

„Увоз“ муџахедина у Босну организовао је током рата вођа босанских муслимана Алија Изетбеговић и истовремено аутор „Исламске декларације“. Први пут у Европи исламисти су управо на Озренском фронту почели да секу главе пред камерама.

Комуникација између радикала и босанских муслимана одржавана је преко Муслиманске браће из Лондона. Сарађивали су са босанским огранком – “Млади муслимани” на челу са Алијом Изетбеговићем. Муслиманско братство је располагало свим ресурсима Странке демократске акције и могућностима државних институција.

Прочитајте још:  Албански министар за ЕУ: "Уклонити границу између Kосова и Албаније"
Батаљон “Ел-Муџахид” није био паравојна структура, већ је био у саставу Армије БиХ. По завршетку рата многи исламисти су остали у Босни, добили документа и засновали породице. Такође, уз финансијску подршку арапских земаља, почели су да купују земљу и шире утицај радикалног ислама отварањем кампова за обуку. Сада их зову „бијела ал-Каида“, а у сваком терористичком нападу почињеном у Европи свакако постоји веза са Босном: код терориста су пронађена босанска документа или оружје из бивше југословенске републике.

Додатни фактор ризика је и чињеница да у Босни сада има најмање 12.000 Авганистанаца и неколико хиљада Пакистанаца и Ирачана – присталица терористичких покрета који су у земљу ушли са лажним туристичким визама.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Џаферовић поново злоупотребио говорницу у УН
На територији земље постоје стотине вехабијских насеља, од којих је 21 организовано као “параџамати” – самопроглашене радикалне заједнице које званична Исламска заједница не признаје. У “параџаматима” живе по својим правилима, игноришући закон. Службеници за спровођење закона радије се не појављују тамо.

Велики број босанскохерцеговачких држављана је такође регрутован и послат да се бори за интересе радикалних исламиста у другим државама – по њиховом броју земља је на првом мјесту међу европским државама. Истовремено, милитанти који се са блискоисточног фронта врате у своју домовину, у најбољем случају добијају смешну новчану казну или условну казну. Али у Сарајеву затварају очи пред очигледном претњом: Босанци рачунају да ће радикални исламисти са борбеним искуством у будућности постати ударна песница против Срба.

Телеграм канал Рибар

Превод:Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *