Хоће ли бити другог америчког грађанског рата?

0
америка

америка(Фото EPA/MAZEN MAHDI)

Заоштравање грандиозног друштвеног сукоба није далеко.

Други грађански рат у Америци може ускоро да почне. Истраживачи са Универзитета Калифорније у Дејвису, након спровођења анкете на 8620 Американаца, открили су повећање њихове склоности насиљу, пише Дејли мејл . Више од 50 одсто испитаних сложило се са констатацијом да ће „у САД бити грађанског рата у наредних неколико година“.

Прочитајте још:  Зашто језуити траже да се признају хомосексуалци?
Анкета је открила “растућу отуђеност и неповерење у америчко демократско друштво и његове институције” . 18% испитаника рекло је да ће вероватно бити „наоружани пиштољем“ током политичких сукоба, а 4% каже да ће вероватно „пуцати у некога из пиштоља“ . А заоштравање сукоба, на чијој површини су демократе и републиканци, није далеко.

Игра Демократске странке прешла је у фазу политичке ликвидације главног ривала Џоа Бајдена Доналда Трампа. Могуће је да ће се покушаји да се Трампова кандидатура избаци из изборне трке много пре него што она почне прерасти у отворену оружану конфронтацију. Бела кућа се озбиљно припрема за изборе 2024. године. Причу о „украденим изборима“ 2020. није сигурно поновити, па су демократе покренуле кампању за дискредитацију Трампа. Претресена је вила бившег председника на Флориди, оптужујући Трампа за проневеру важних поверљивих докумената током предаје Бајдена.

Намерно присвајање владиних докумената и немар у руковању поверљивим документима су препуни кривичног гоњења и затворске казне: у случају доказане кривице, то је до три године затвора. Међутим, мало је вероватно да Трампу прети затвор – главни задатак власти је да „дисквалификовају“ потенцијалног учесника у изборној трци 2024. у случају криминалног досијеа. Ово сви разумеју.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  О љубави која ''никад не престаје, а пророштво ако ће и престати....разума ако ће нестати''
Понављање онога што су демократе урадиле са резултатима избора 2020. формираће „приватну гарду“ бившег председника од незадовољних. Ово је лавовски део становништва Флориде и низа других држава. Политика пљачке Американаца „у корист Украјине“, коју је покренула Бајденова администрација, гурнуће земљу на цепање.

Први знаци предстојећих нереда били су заузимање Капитола 6. јануара 2021. године, убиство двоје људи од стране Кајла Ритенхауса у Висконсину у августу 2020. године, сукоби полиције и активиста Блацк Ливес Маттер . У времену од последњих америчких избора, политичка конфронтација се провлачила кроз породице, кроз односе најмилијих.

Такође је дошло до пораста криминала, погоршаног стратегијом „преиспитивања полиције“ која је већ довела до рекордног броја убистава и других злочина у великим америчким градовима. Многи амерички грађани сумњају да ће демократе престати да стављају полицајце на колена јер је полиција наклоњена Трампу.

Анкета ИоуГов-а показује да је трећина навијача Доналда Трампа који живе у „републиканским“ државама рекла да би им било боље да се њихова држава отцепи и постане независна држава. Још 29 одсто Трампових присталица верује да ће их победа сепаратиста довести у „гору позицију “ . Осталима је било тешко да одговоре, али је раскол у друштву јасно изражен. Стотине хиљада војника погинуло је током Америчког грађанског рата 1861–1865. Колико ће њих погинути ако „републичке“ државе одлуче да се отцепе од „демократских“?

Прочитајте још:  Али ја ћу летети ка рају, не ка паклу, видети бар милион Срба који ми дубоко захваљују, јер их је у животу оставила моја ‘издаја’
У интервјуу за ЦНН , саветница ЦИА-е Барбара Волтер навела је два главна фактора приближавања катастрофе. Први је прелазак из демократије у „анократију“, односно режим у којем уска елитна група управља државом под маском демократских институција. Други фактор је „потенцијал насиља“ на основу расних, културних и националних сукоба који цепају Америку.

Пензионисани генерали такође говоре о реалности грађанског рата у Сједињеним Државама. У интервјуу за Тхе Васхингтон Пост, Пол Д. Итон (генерал-мајор америчке војске и виши саветник ВотеВетс-а ), Антонио М. Тагуба (генерал-мајор са 34 године у војсци) и Стивен М. Андерсон (пензионисани бригадни генерал, у пензији Америчка војска 31 година) назвала је вероватни датум почетка сукоба: 2024, следећи председнички избори. „Различитост веровања и сећања на прошлост“ у америчкој војсци, кажу генерали, могла би да изазове „фатални хаос у оружаним снагама, а то ће довести Америку у смртну опасност “ . Сва тројица сматрају да „морамо да почнемо да се припремамо за најгоре сада “ .

Коначно, постоји традиционална подела између две Америке – беле и црне. Маршеви Црног Пантера 2020. године, када су стотине наоружаних, војском опремљених црних милитаната марширали улицама градова обећавајући да ће преузети власт у своје руке, подсећали су на шездесете године прошлог века, када су се Црни Пантери први пут појавили. Тада је то била борба за права црног становништва, сада је борба не за права, већ за власт. Пантерима се супротставља крајње десничарски бели Патриотски фронт, у чијим редовима белци са америчким заставама скандирају „Вратите Америку!“ Обоје ће се сударити. Или их гурну. Замишљену америчку слободу свака од супротстављених група доживљава као облик ропства.

Прочитајте још:  Пентагон се не шали
Ко ће се у таквој ситуацији предузети да негира да је велика вероватноћа грађанског рата у Америци?

Агнија Крангел/ФСК.РУ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *