Кога нишане албански терористи на Космету

0
косову полиције турске

(Фото Косовопрес)

Косовски Албанци деценијама покушавају да протерају или принудно иселе Србе са севера Косова чиме би заокружили такозвану независност, а за тај циљ сада су, осим масовног оружаног обрачуна са српским становништвом, спремни да у стилу терориста примене и физичке ликвидације лидера Срба. Зато су покушаји криминализације Срба све интензивнији као средство да би се српском народу утерао страх у кости и да би се онеспособила одбрана севера покрајине. Оне Србе које нису успели да уплаше, Приштина покушава да купи, али све то даје, за њих, мршаве резултате. Сада су на мети утицајни локални Срби, пре свих бизнисмени, свештена лица и угледни људи за које се сматра да би њиховом ликвидацијом дошло до таласа исељавања локалних Срба.

Прочитајте још:  Вучић: Црногорска аутокефална црква и де факто и де јуре постоји и пре успостављања независности 2006. год
Последњих година направљене су разне стратегије које су за циљ имале да се оцрне локални Срби, али и представници Београда, да би се лакше овладало севером Косова. Тако је годинама на тапету био председник Србије Александар Вучић и БИА, које су приштински политичари брже-боље осумњичили да су организовали и убили српског политичара Оливера Ивановића. У ову прљаву кампању били су укључени и неки медији који се емитују у централној Србији, као и део опозиције који je без иједног доказа тврдиo да иза тога стоји Београд. То је било срачунато урађено јер је тада било важно да се крене против Срба на северу. Једини „докази” биле су изјаве појединих српских политичара који виде Косово и Метохију само у кампањи или преко друштвених мрежа.

Упркос томе што сада нема конкретних доказа да иза нових потеза Приштине стоји било која обавештајна служба у неким потезима се може видети начин рада појединих агенција. Тако је премијер привремених приштинских институција Албин Курти по већ опробаном рецепту намерно обрнуо причу. Па је тако, човек који се иначе залаже за реципроцитет, одједном одлучио да примени једностране оружане претње и то према Србима на северу, где као да имитирају потрагу за Осамом бин Ладеном, у куће српских домаћина упадају до зуба наоружани полицајци. Сада Курти тврди, без иједног доказа, да ће милитантна Србија, која има наводно 48 војних база, напасти Косово.

„Не можемо искључити да агресивне политике Београда могу да се претворе у напад на Косово на овај или на онај начин. Ми смо опрезни, али се не плашимо”, казао је Курти, који за то што ради званично нема подршку држава Квинте, али се сумња да иза његових потеза стоји једна обавештајна служба државе која је недавно изашла из Европске уније. Да је ситуација управо обрнута сведочи упозорење председника Србије Александра Вучића пре два дана када је нагласио да чим је неко Србин и за Србију да је аутоматски криминалац. „То је све смешно. Слушате то 170 дана, да Србија негде неког напада. Они припремају ликвидације наших људи на северу. Упозоравам их да то не чине. Немојте да убијате људе. Нама су потребни мир и стабилност. Ми да убијамо никог нећемо. Покушавају да искористе ситуацију у Украјини”, истакао је председник Вучић. Одбацио је спекулације да је код језера Газиводе било инцидената и да је наводно неко пуцао на Албанце.

Градоначелник Штрпца Далибор Јевтић наводи да је положај Срба на Косову из дана у дан све тежи и тежи. За „Политику” каже да је на делу општа криминализација свих Срба на Косову и да су изговори за криминализацију различити. „Некада је то српска плазма кекс или који литар српског уља, понекад лична карта или таблице, у зависности где као Србин живите на Косову”, каже Јевтић. И када, на пример, Срби у Штрпцу пререгиструју возила, изваде косовска документа, прихвате да буду део косовских институција, они онда нађу друге разлоге да их представе криминалцима.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Па ће нам тако наћи неколико литара млека из Србије, или измишљају аферу око камера за шпијунажу или борбу против илегалне градње, гле чуда само у једној српској средини на Косову!? Све су друго средили, остаде им само Штрпце о коме толико брину. И докази за привођење, оптужнице, тужбе, затварање и притварање Срба нису потребни. Ту и тамо који сведок, ’рекла-казала’, ако си Србин и сметаш онда је то довољно. Упашће ти у кућу, продавницу, избацити из сопственог аута на ауто-путу, урадиће све како би те шиканирали. Само ако си Србин и ако им сметаш”, истиче Далибор Јевтић и додаје:

„И када Србин жели да се на Косово врати оптуже га да је ратни злочинац. Када Србин жели да на Косову опстане оптуже га да је шверцер. Када се Србин политички бори за свој народ оптуже га да је криминалац. Све би они нас Србе да криминализују само да нас нема и да им не сметамо. Богдан Митровић, Милорад Ђоковић, Часлав Јолић, Зоран Ђокић, Душан Арсић, Драган Стојановић и многи други нису ратни злочинци већ људи који само желе да буду своји на своме, који не желе да своју дедовину продају никоме.”

Упркос чињеницама да управо према подацима косовске полиције на северу покрајине има много мање кривичних дела него у осталим деловима те територије, Приштина наставља са пропагандом. Такозвани министар унутрашњих послова Косова Џељаљ Свечља изјавио је да је север Косова у последњих 20 година био „Елдорадо” за криминалце и да се не ради само о недавној кризи. „Север Косова, односно четири општине на северу Косова, као област су биле попут ’црне рупе’ у владавини права. Реч је о области коју карактерише изузетан степен кријумчарења робе, где су се континуирано и некажњавано дешавале различите врсте криминалних радњи”, рекао је Свечља за Н1.

Прочитајте још:  Ковид лудило: Противници вакцинације у Русији хтели да посете „црвену зону“ али им није дозвољено да уђу иако су претходно позвани
Председник Српске листе Горан Ракић нагласио је да је парадоксално да о владавини права говори Свечља који, без иједног законског основа, шаље на голорук и миран народ до зуба наоружане специјалне јединице. Поручује Свечљи да својим лажима и мржњом неће успети у намери да север претвори у место сукоба и да остави по страни „лажну бригу” о Србима, али и о Албанцима, Бошњацима, Горанцима, Ромима, јер његове изјаве делују жалосно у сусрету са реалношћу која постоји на овим просторима.

„То што је за вас сваки Србин криминалац, а север ’Елдорадо’, јасно говори да сте испуњени мржњом и жељом да север претворите у место сукоба. То вам неће поћи за руком јер то неће дозволити ни Срби, а ни Албанци, јер неће пристати да страдају како бисте ви стицали јефтине политичке поене”, каже Ракић и наставља: „Ниједна лаж против господина Радоичића коју сте изговорили господине Свечља неће умањити вашу одговорност за подизање тензија и угрожавање мира, нити да сте албанском народу обећавали бољи живот, а сервирали му стотине проблема, почев од мањих плата, 15 одсто инфлације, неодобравања визне либерализације, уништеног образовног, социјалног и здравственог система, непостојање страних инвестиција, не отварање радних места.”

Прочитајте још:  Куртијев списак за „лов“ на 230 Срба
Председник Српске листе је оценио да је лицемерно да Свечља или било ко из Приштине говори обесправљеном српском народу о владавини права. „Оном истом народу који до данас није дочекао да се одговорни за нападе на њега и Српску православну цркву казне. Цинично је да о поштовању закона говори било који представник Пришине, који каже да никада неће применити одлуку Уставног суда и вратити манастиру Високи Дечани земљу, који се хвали да никада неће формирати ЗСО, иако је то обавеза међународног карактера, који није учинио ништа да спречи нападе на повратнике и створи безбедоносне услове за повратак прогнаних или који Србе процесуира и гони без иједног доказа”, навео је Ракић.

И градоначелник Општине Звечан, Драгиша Миловић, поручио је да је „очигледно да су намере лидера косовских институција, попут министра Џељаља Свечље супротно оријентисане”, као и да је „њима потребан хаос, како би прикрили сопствену неспособност да реше основне проблеме грађана”. „Зато и свакодневно слушамо бруталне лажи о сваком ко се дрзне да брани кућни праг, а посебно против потпредседника Радоичића, кога Свечља не вади из уста, што би рекао наш народ, и кога представља на најгори начин а да за то није дао ниједан доказ, нити ће такав доказ икада имати”, стоји у саопштењу градоначелника Општине Звечан.
А градоначелник Новог Брда, Саша Милошевић, позвао је Свечљу да уместо оптужби на рачун Радоичића одговори на питања попут – „када ће почети да се испуњавају обећања која је давао у кампањи заједно са својим колегама, када ће одговорни за нападе на Србе бити лишени слободе?”

Бивши официр КОС-а Љубан Каран за наш лист каже да су напади на Србе давно осмишљена активност у методама специјалног рата и да се то спроводи тамо где се најављује организован отпор. Истиче да је циљ да се ти људи елиминишу са КиМ, да ли физички или да се прави нови егзодус. „Стандардна је ствар да се они који организују отпор убију, тако да тај план о којем је говорио председник Вучић има основу и циљ је да поремети било какав организовани отпор Срба, ако албанска паравојска стварно крене на север. Та елиминација може бити спроведена са дистанце, јер они имају обучене снајперисте који то могу да ураде, а могли би да то ураде из заседе или подметањем експлозива у возила лидера или атентатом”, каже Каран и додаје да је проблем што те личности немају посебно обезбеђење.

Дејан Спаловић/Политика

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *