Европа легализује дрогу

0
европа европске

(фото:Факти.орг)

У Немачкој су поново ескалирали спорови око легализације дроге. Један од главних шампиона легализације напитка је Зелена странка. Питање легализације употребе дрога је чак укључено у коалициони споразум савезне владе (коалиција социјалдемократа, зелених и слободних демократа). За легализацију се залаже и министар здравља Карл Лаутербах. А у главном граду Немачке зелени желе не само да легализују канабис, већ и да декриминализују „тешке” дроге (кокаин, екстази, амфетамини).

„Право да се напијете требало би да буде природно у граду слободе као што је Берлин, чак и ако је у супротности са менталитетом баварске сеоске полиције “, рекао је председник фракције Зелених Вернер Граф непосредно пре такозване Параде канабиса у Берлину. Његова странка предлаже да се окончају кривични поступци за поседовање малих количина тешких дрога, као што се практикује за поседовање марихуане и канабиса. Зелени траже да када се пронађе количина канабиса до 15 грама, полиција уопште не покреће случајеве. „Криминализација корисника дрога је реликт прошлог миленијума и мора се окончати“, тврди Вернер Граф.

Дакле, “право да се буде пијан”? Главни аргумент бораца за легализацију дроге је медицинска употреба канабиса, који је стар преко 4 хиљаде година. Производи на бази конопље коришћени су у Древној Индији, Месопотамији и Древном Египту. На истоку су марихуана или хашиш били популарни не само као лек, већ и као психотропне супстанце (најчешће за пушење). Својство марихуане да води до зависности од дроге учинило је да је овај производ забрањен у многим земљама. Марихуана је категорисана као дрога.

У међувремену, медицинска употреба наркотичких супстанци уопште није налик на „право на интоксикацију“ које заговарају немачки Зелени. Нежељени ефекти неконтролисане употребе су добро познати. Број болничких стационара за особе са менталним поремећајима услед употребе дрога порастао је 6 пута за 18 година , известила је Универзитетска болница у Улму 2018. године: 2000. године у Немачкој је регистровано око 3.400 пацијената због менталних поремећаја услед употребе дрога; 2018. било их је већ 19 100. Истовремено, број случајева стационарног лечења, рецимо алкохолизма или шизофреније, у истом периоду није повећан.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Пораст менталних болести, према Карлосу Шенефелд-Лекуону, једном од коаутора студије коју је спровела клиника у Улму, директно је повезан са повећаном доступношћу канабиса и повећањем концентрације психоактивних супстанци у њему : ” Уочавамо пораст потрошње … лекова са високим садржајем психоактивних супстанци“ . Према речима другог коаутора студије, Максимилијана Гара, ако се лек легализује, његова потрошња ће се повећати, а тиме и ментални поремећаји изазвани њиме.

Прочитајте још:  МИГРАЦИЈЕ НИСУ ЉУДСКО ПРАВО! Орбан грми после најаве доласка нових избеглица!
Шта је важније за државу – да пази на ментално здравље грађана или да олакша живот полицији, која јури наркомане, дилере и курире? Различите земље легализују дрогу из различитих разлога.

Глобална комисија за политику дрога, која укључује бивше и садашње високе званичнике УН, препоручила је 2011. године да земље експериментишу са законском регулативом одређених врста дрога које испуњавају услове за могућу легализацију. Наводно у циљу сузбијања трговине дрогом.

Чак и пре ових препорука, 2008. године мексички председник Фелипе Калдерон је већ почео да експериментише. Потписао је закон којим се дозвољава поседовање мале количине дроге. „Закон дозвољава поседовање и транспорт 2 грама опијума, 50 милиграма хероина, 5 грама марихуане, 500 милиграма кокаина, 40 милиграма метамфетамина и 0,015 милиграма ЛСД -а“, наводи се у закону. Све ово никако нису „лаке“ супстанце.

Иначе, Мексико је главна база за претовар дроге из Латинске Америке у Сједињене Државе. Стручњаци процењују да се сваке године преко Мексика у Сједињене Државе прокријумчари дрога у вредности до 40 милијарди долара. Фелипе Калдерон је након доласка на власт 2006. године објавио рат трговцима дрогом и увео војску. Више од 45.000 војника распоређено је у граничне области САД да би сузбили насиље нарко картела и корупцију полиције. Међутим, закон се фокусирао на хватање великих дилера дроге и наркодилера, а није дотицао наркомане и гураче.

Исте 2008. 68% Швајцараца који су изашли на биралишта гласало је за званичну продају хероина зависницима од дроге на рецепт. Пилот програм, покренут пре 14 година у Цириху, постао је званична пракса широм Швајцарске.

Паралелно са гласањем о такозваном хероинском програму, у Швајцарској је на референдум стављено питање легализације марихуане. А само 36,8% Швајцараца је подржало ову идеју, остављајући ситуацију непромењеном. Посланик Зелене странке (Швајцарски Зелени иду стопама Немаца) Јо Ланг рекао је да су резултати гласања о легализацији марихуане разочаравајући: они само значе да ће се 600.000 Швајцараца који пуше марихуану и даље сматрати криминалцима. Међутим, влада, која се противила легализацији марихуане, страхује од прилива такозваних нарко-туриста.

Неке западне земље ипак легализују марихуану и уводе законску регулативу праксе поседовања мале количине психотропних дрога. У Сједињеним Државама, Конгрес наставља да разматра легализацију опојних дрога, док трговина дрогом, у међувремену, постепено надвладава Запад. Људи су све склонији томе да је „неопходно ослободити стреса“. Озлоглашено право на пиће, које заговарају немачки Зелени, обећава да ће постати још једна европска вредност.

Агнија Кренгел/ФСК.РУ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *