Турска и Израел сагласни су да обнове дипломатске односе

0

Анкара је одлучила да обнови дипломатске односе са Израелом и именује свог амбасадора. Ово је саопштио турски министар спољних послова Мевлут Чавушоглу.

„Као део процеса нормализације и потпуног обнављања дипломатских односа са Израелом, Турска је одлучила да именује амбасадора у овој земљи“, рекао је он на конференцији за новинаре.

Име шефа дипломатске мисије биће саопштено након потписивања одговарајућег председничког указа, додао је он.

Чавушоглу је изразио наду да ће цео процес бити успешан за обе стране.

Израелски председник Јицак Херцог је заузврат рекао да ће обнављање дипломатских односа помоћи јачању економских односа, као и пријатељства између израелског и турског народа. „Добросуседски односи и дух партнерства на Блиском истоку су важни за све нас“, нагласио је он.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

А премијер Јаир Лапид рекао је да је обнављање односа са Турском важно за регионалну стабилност и да је “важна економска вест за грађане Израела”.

Односи између земаља нагло су се погоршали 2010. године након инцидента са заробљавањем брода Мави Мармара од стране израелских специјалних снага који је из Турске кренуо у Појас Газе. Затим су се на брод искрцале јединице маринског корпуса, након чега је дошло до борбе на њему. Услед тога је погинуло девет турских држављана (један од њих је, како се касније испоставило, имао и амерички пасош), а неколико израелских војника је повређено. Израелске власти су одбиле да се извине за своје поступке, оптужујући Турску да подржава тероризам.

Странке су потом више пута размењивале оптужбе. Турски лидер Реџеп Тајип Ердоган назвао је Израел „окупаторском државом“ и „терористичком државом“, а израелско Министарство одбране оптужило је Анкару да набавља нафту од „Исламске државе“ (ИС је забрањен у Руској Федерацији). „ИС користи турски нафтни новац веома, веома дуго времена“, рекао је тада министар Моше Јалон.

Прочитајте још:  Кадиров запретио Ердогану

У мају 2018. године, Анкара је позвала израелског амбасадора у Турској да напусти земљу након протеста у појасу Газе усред 70. годишњице оснивања Израела и пребацивања америчке амбасаде из Тел Авива у Јерусалим. Тада је у сукобима убијено 59 Палестинаца, више од 2,7 хиљада је повређено.

Прошле године, када су избили сукоби на граници између Израела и Палестине, Ердоган је политику земље према Палестинцима назвао геноцидом, а саму државу терористичком. „Као што смо снажно подржавали борбу Азербејџана да ослободи своје земље од окупације, данас се са истим осећањем противимо угњетавању у палестинским градовима и Јерусалиму“, нагласио је тада политичар.

Шеф турског министарства спољних послова допутовао је 25. маја ове године у Израел, поставши први турски званичник који је посетио ову земљу после 15 година. Како је тада рекао Чавушоглу, његов главни циљ је био да поново покрене билатералне односе након кризе.

Васељенска

Бонус видео

+++++++++++++

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *