Блинкен најављује “последњи корак” за улазак Шведске у НАТО

0
блинкен

Генерални секретар НАТО пакта Јенс Столтенберг и државни секретар САД Ентони Блинкен у седишту НАТО-а у Бриселу, 23. март 2021. (Фото: Virginia Mayo)

Документи о одобрењу споразума о пријему Финске и Шведске у Северноатлантску алијансу достављени су НАТО-у. Ово је саопштио амерички државни секретар Ентони Блинкен.

„Као последњи корак у процесу америчке ратификације пријема Финске и Шведске [у НАТО]“, написао је Блинкен на Твитеру (блокиран у Руској Федерацији). Он је ове акције сматрао завршном фазом у ратификацији пријема две земље у алијансу.

Прочитајте још:  Прва земља ЕУ одобрила вакцину против короне за децу старију од пет година
Претходно је амерички председник Џо Бајден потписао протоколе неопходне да Финска и Шведска приступе Северноатлантској алијанси. Улазак ове две земље у НАТО пристао је и француски председник Емануел Макрон. Конкретно, турски председник Реџеп Тајип Ердоган изјавио је да Анкара неће подржати чланство Шведске и Финске у НАТО док не испуне своје обавезе.

Васељенска

Бонус видео

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *