Вучић се жалио Столтенбергу на Шиптаре, а Столтенберг њему на Русе

0
вучић

Уочи састанка са премијером самопроглашеног Косова, председник Србије Александар Вучић састао се у Бриселу са генералним секретаром НАТО Јенсом Столтенбергом.

Прочитајте још:  Вучић путује у посету код свог брата Раме
Пре тога су обавили разговоре чија је главна тема била ситуација на Косову и Метохији, јавља дописник ПолитНавигатора.

Столтенберг је рекао да НАТО помно прати шта се дешава у јужној српској покрајини, а у случају угрожавања стабилности, Кфор (Међународни контингент НАТО-а на Космету – прим. аут.) је спреман да интервенише и предузме све неопходне мере како би се обезбедила безбедност и сигурност. слобода кретања.

Он је такође напоменуо да у циљу побољшања ситуације обе стране морају да буду уздржане и избегну ескалацију, као и да НАТО наставља да помно прати ситуацију на терену. Генерални секретар Алијансе је истакао и да је дијалог уз посредовање ЕУ једини начин да се превазиђу разлике.

„Дијалог је платформа за проналажење решења које поштује права свих заједница. Поздрављам следећу рунду дијалога, која ће се одржати сутра. Све стране у дијалогу треба да покажу флексибилност и спремност на компромис“, рекао је Столтенберг на заједничкој конференцији за новинаре, преноси Тањуг.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Генерални секретар је навео да НАТО “цени дугорочно партнерство са Србијом” и додао да ће наставити да ради на јачању стабилности и мира на Балкану.

Он је истакао да је улога НАТО-а на Косову заснована на јасном мандату УН да је Кфор неутралан, да неће бити укључен у сукоб, али да је његова улога да обезбеди безбедност за све заједнице.

Прочитајте још:  ПИРАМИДЕ ШТИТЕ ОД КОРОНЕ! Несторовић поново бриљира, интернет гори!
Он је рекао и да је са Вучићем разговарао и о „суровом рату Русије против Украјине“, уз напомену да је важно да међународна заједница буде јединствена у осуди агресије.

„Напади на нуклеарне електране представљају озбиљну претњу по безбедност ових објеката. Они повећавају ризик од нуклеарних инцидената и угрожавају становништво Украјине и суседних земаља, као и читаву међународну заједницу“, рекао је он и позвао Међународну агенцију за нуклеарну енергију (ИАЕА) да дозволи инспекције.

Председник Вучић је истакао и да су за Србију мир и стабилност од одлучујућег значаја, а значајна је и улога Кфора и НАТО-а на Косову. Он је захвалио генералном секретару НАТО на спремности да саслуша став Србије, додајући да су разговарали о свему што се дешава на Косову и Метохији.

Вучић је подсетио и да је начелник Генералштаба Војске Србије, по његовом наређењу, критичне вечери почетком августа, контактирао команданта Кфора, што је значајно утицало на смањење тензија и ублажавање кризе у овој покрајини.

„Наставићемо да поштујемо мандат Кфора, у складу са међународним јавним правом, нормама ЕУ и верујем да увек можемо да нађемо разумевање и жељу и Јенса Столтенберга и НАТО и Кфора да обезбедимо мир и стабилност“, рекао је Вучић. .

Он је напоменуо да ће сутрашњи преговори у Бриселу бити тешки, јер нема договора између страна готово ни по једном питању, али ће се Србија придржавати међународног јавног права, Повеље УН, резолуције УН и Бриселског споразума, свега што је потписано. .

Прочитајте још:  Протест радника у Нишу: Нека нам Вучић плати зарађено, после нека дели осталима
Он је такође назначио да је Столтенбергу изнео став Србије, изнео списак упада приштинских специјалних снага на север Косова, као и списак напада на српско становништво Косова.

Поводом билатералног односа Србије и НАТО-а, Вучић је рекао да је поновио Столтенбергу да је Србија војно неутрална земља и да ће остати.

Председник Србије је напоменуо и да српска војска и српска полиција никада нису прешле административну линију са Косовом и Метохијом, а представници привремених институција у Приштини лажу.

Истовремено, према речима српског лидера, земље „петорке” и Србија имају различите погледе на нападе на Србе и ситуацију на Косову. Они виде насиље на барикадама током протеста, али не систематско, легитимно и значајно насиље над Србима.

Он је истакао да је после Бриселског споразума наша страна потписала да приштински специјалци имају веома ограничен приступ северу. Међутим, власти у Приштини сваки упад на север Косова правдају борбом против организованог криминала, јер је сваки Србин који им се било где супротстави злочинац.

Вучић је напоменуо да је сада на Косову стасала нова генерација младих људи која више неће толерисати терор и неће пристати да ову територију сматрају независном државом, како је виде 22 од 27 земаља ЕУ. Према речима председника, ови млади људи доживљавају Косово као територију Србије, што је у складу са резолуцијом 1244 и међународним јавним правом.

Он је напоменуо и да је у преговорима Београда и Приштине потребан рационалан приступ и компромисно решење, а не решење по нечијој жељи, које ће уцењивати Србију или издати налог како Србија треба да се понаша.

„Они кажу: ’Чекамо међусобно признање, а ако се то не деси, онда ће бити крива Србија. То не иде тако. Морамо да разговарамо једни са другима и да видимо шта је право компромисно решење. Спремни смо за ово“, рекао је Вучић.

Упитан да прокоментарише изјаву Аљбина Куртија о могућности руске интервенције у сукобу Београда и Приштине, Вучић је одговорио да не верује да су Аљбин Курти и Приштина забринути због тога.

„Ради се о политичкој реторици, да можете употребити било шта против некога. Лако ми је да оповргнем ове тврдње, јер више од 100 дана слушамо о жељи Србије да нападне неке објекте или земље у региону. Према њиховим речима, то је требало да се деси пре четири-пет месеци, али до сада се то није догодило. То значи да су заправо лагали“, рекао је Вучић.

Он је додао да је тренутну политичку ситуацију лако искористити против неког другог без правих аргумената.

Прочитајте још:  Шеф “Вагнера” Пригожин поручио Вучићу: Узалуд хистеришеш
Поред тога, председник Србије је навео да земљи нису потребне никакве стране базе, да је Србија војно неутрална и да само жели да одржи мир.

Столтенберг је поздравио пристанак председника Вучића на учешће НАТО-а у дијалогу под окриљем ЕУ, који ће се одржати сутра.

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *