Цене гаса у Европи расту на 60 посто!

0
енергената

(фото:ФСК.РУ)

Руски државни енергетски гигант “Гаспром” је упозорио да би цене гаса у Европи могле да порасту за 60 одсто ове зиме.

„Европске спот цене гаса достигле су 2.500 долара. Према конзервативним проценама, ако се таква тенденција настави, цене ће ове зиме премашити 4.000 долара за хиљаду кубних метара“, објавила је компанија на свом званичном Телеграм каналу.

Извоз “Гаспрома” у Европу ове године је на смањеном нивоу због санкција у вези са Украјином и техничких проблема.

Компанија је саопштила да је њен извоз гаса у земље које нису биле део Совјетског савеза пао за 36,2% на 78,5 милијарди кубних метара између 1. јануара и 15. августа, док је производња опала за 13,2% на 274,8 милијарди кубних метара у односу на претходну годину.

Међутим, руска компанија наводи да испоручује гас „у складу са потврђеним захтевима“.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Како Русија остаје највећи извор природног гаса у ЕУ, европске цене гаса су се учетворостручиле од почетка године због смањеног дотока. Цена гасних фјучерса на ТТФ чворишту у Холандији премашила је 2.600 долара за хиљаду кубних метара, први пут од марта, што је око 13 одсто изнад обрачуна претходног дана, показали су подаци лондонске берзе ИЦЕ.

У међувремену, испоруке “Гаспрома” Азији су порасле. На пример, “Гаспром” је у периоду јануар-јул испоручио Кини 60,9 одсто више гаса гасоводом “Снага Сибира” у односу на исти период прошле године.

Извор: РТ

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *