Задужујемо се још 340 милиона евра, обвезнице продате директном погодбом

0

Србија је одлучила да емитује дугорочне државне хартије од вредности укупне вредности 340 милиона евра, види се из одлука које је донела Влада. Обвезнице су продате путем директне погодбе са квалификованим инвеститором.

Разлог за ново задуживање је финансирање буџетског дефицита, рефинансирање доспелих обавеза на основу јавног дуга, као и финансирање текуће ликвиданости и набавка финансијске имовине, наводи се у одлукама.

Обвезнице ће бити емитоване 23. августа ове године, а подељене су на две емисије.

Прва група обвезница, укупне вредности 250 милиона евра доспева у августу 2025. године. Друга група, вредности 90 милиона евра доспева у августу 2026. године.

Дугорочне државне хартије од вредности биће регистроване код немачке банке “Деутсцхе Банк Актиенгеселлсцхафт” која ће уједно вршити кллиринг и салдирање.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Директна погодба за продају државних обвезница

Србија је у јуну ове године донела нову Уредбу о општим условима за емисију и продају државних хартија од вредности на примарном тржишту којом је омогућено да Влада може да обвезнице продаје и директном погодбом са квалификованим инвеститором.

На овај начин продате су и обвезнице које ће бити емитоване следеће недеље.

Дејан Шошкић, бивши гувернер Народне банке Србије и професор на Економском факултету у Београду је након усвајања нове уредбе за Нову економију оценио да се сваком директном погодбом смањује могућност контроле.

“Свака директна погодба у функционисању јавног сектора (у куповинама роба и услуга, али и у продајама инструмената јавног дуга) је, по правилу, механизам који смањује могућност контроле и упоредивости постигнутих цена са тржиштем и фер тржишним условима”, оцењује Шошкић.

Прочитајте још:  Вучић у чеченској ношњи: Изасланик Кадирова донео специјалан поклон председнику Србије

Нова економија

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *