Западни медији одобравају убиство Дугинове

0

Александар и Дарја Дугин

Апсолутно фантастичним епитетима и дефиницијама западни медији описују филозофа Александра Дугина, оца Дарије Дугине, која је дан раније убијена у Москви. Шта о томе пишу европске и америчке публикације и зашто њихова реакција изгледа не само неписмено, већ чак и нехумано?

Амерички и европски медији још нису достигли ниво изопштења украјинских колега да би се са њима отворено радовали због убиства Дарије Платонове (Дугине) – међутим, нико од њих није показао ни мрвицу жаљења због убиства „руског пропагандисте ” и „ћерка руског пропагандисте”.

И сви се међусобно радују. По њиховом не отворено изреченом, али сасвим препознатљивом мишљењу, ово убиство је праведно и целисходно.

Дакле, неке публикације – иако прикривене – говоре да је убиство Дугине била одмазда за грехе њеног оца. Верује се да је мета напада био њен отац, руски филозоф Александар Дугин, који се сматра „Путиновим мозгом“, пише Би-Би-Си. „Његова антизападна, ултранационалистичка филозофија постала је доминантна политичка идеологија у Русији и помогла је у обликовању експанзионистичке спољне политике Владимира Путина, посебно у украјинском правцу.

Прочитајте још:  Главни безбедњак Јерменије доживео срчани удар
Шкотски  Сан назива Дугина „неонацистичким мистиком“, „ултрадесничарским расистичким филозофом“, а  Телеграф га назива „Путиновим Распутином“.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Дугин је екстремно десни руски националиста који је помогао у обликовању идеолошке основе за руску инвазију на Украјину“, слаже се  Вашингтон Пост. „Дугин је био главни архитекта Путиновог концепта ’руског света’“, сигурно је америчко издање  Дејли Беаст .

У међувремену, Александар Дугин није ни нациста ни расиста, а још мање „Путинов мозак“. „Дугин је био популарнији и траженији на Западу него у Русији. Он је полиглота који течно говори 20 језика, што значи да би по доласку у било коју земљу могао да даје интервјуе локалним медијима на њиховом језику. Његова популарност је постала један од разлога зашто је Дугин сматран и позициониран у Европи као саветник Кремља, иако у ствари Александар Дугин није дуго био повезан са Кремљом. Истовремено, сам филозоф је подржао ову репутацију, јер га је то учинило још траженијим на Западу “, објашњава за лист ВЗГЉАД Олег Бондаренко, познати руски политиколог.

Британски Гаардиан се слаже са идејом да је Дугинов утицај на идеологију Москве био минималан – али га и даље сматра „Путиновим агентом“. „Кремљ је и даље користио Дугина преко државних медија. Понекад је усвајао његову агресивну идеологију, а понекад га је користио да дискредитује позиве на агресивнији национализам у руској политици .

Прочитајте још:  Казну за убиство одређује политичка позиција родитеља: Возач аудија смрти неће одговарати за убиство двоје људи
Односно, он такође јасно ставља до знања да не жали посебно због убиства своје ћерке – а још више не осуђује убице. Ни  Гардиан, ни  Вашингтон Пост – уопште, ниједна западна публикација није осудила чињеницу убиства девојке.

Штавише, чак се радују овом убиству. На крају крајева, напад је, према његовим организаторима, требало да докаже слабост руске владе. „Идеја организатора је била једноставна – данас су ЦНН, Би-Би-Си и сви други западни медији требали изаћи са насловима „Путинов главни идеолог дигнут у ваздух”. Ово би била вест број један не само дана, већ и месеца. Осим тога, изашао би уочи Дана независности Украјине, што би показало шта Кијев и Запад могу постићи заједничким радом“, каже Олег Бондаренко.

Прочитајте још:  Дељење сфера са Русијом: зашто Ердогану и Вучићу треба балкански самит?
Идеја је пропала, уместо Дугина у дигнутом ауту је била његова ћерка, али су ипак писали о слабости. „Ако је експлозија аутомобила заиста била повезана са ратом, онда је први пут од септембра насиље које је покренуто у Украјини стигло до руске престонице. То је погодило породицу савезника Кремља у једном од најотмјенијих московских округа“, пише  Гардиан.

„Неколико проруских званичника је већ убијено на југу Украјине, у нападима на складишта оружја и аеродроме на Криму. Такође је било извештаја о паљевинама руских војних канцеларија за регистрацију и војсци и нападима на железничке пруге које Кремљ користи за слање војске у Украјину. Али нико није ни слутио да ће партизани (ово је реч коју публикација користи – прим.аут Взгљад) погодити инсајдере Кремља који живе у Москви“ , истиче Дејли телеграф .

„Инциденти ове врсте чине нервозу руских власти, посебно након серије експлозија и напада на окупираном Криму и у регионима Руске Федерације који се граниче са Украјином. Пропаганда Кремља се стално фокусира на то како је Владимир Путин после турбулентних 90-их (када су бомбашки напади и убиства били уобичајена појава) Владимир Путин донео сигурност и стабилност Русији. Тренутни бомбашки напад аутомобила у руској престоници подрива тај наратив“ , истиче Би -Би-Си.

Слабост, с друге стране, води у агресију – а то је управо оно што Запад сада очекује од Москве. Узвратни удар, који ће наводно свима показати снагу и одлучност Кремља.

Други медији су умеренији у својим прогнозама – говоре о уобичајеном удару, и то не Западу, већ Украјини. „Руски јастребови криве Кијев за смрт Дарије Дугине без икаквих доказа и захтевају одговор Кремља у виду удара на званичнике у Кијеву“, пише Гардијан.

Конзервативни амерички Фокс њуз, позивајући се на украјинске званичнике, такође верује да ће се Москва осветити за убиство Дарије – и то баш на Дан независности Украјине 24. августа. „Моле се сви запослени који раде у владиној четврти Кијева да пређу на рад на даљину на недељу дана“ , пише Даили Беаст , позивајући се на украјинске медије.

Прочитајте још:  Одјеци земљотреса: Зашто би Турска могла да напусти америчке Ф-16 и купи руске Су-35
Заправо, западни медији и локални политичари ће дубоко осудити управо овај одговор, а не убиство Даше. Извршиоце узвратног удара назвати не „партизанима“, већ „терористима“. Можда чак признају руску владу као државу која спонзорише тероризам.

Запад је на страни убица, а не оних који покушавају да их зауставе – и не оклева да то демонстрира чак и у таквој ситуацији.

Геворг Мизарјан/Взгљад

Превод:Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *