Немачка и Канада се нису договориле око испоруке гаса

0
србије

EPA, Song Fulai

Немачки канцелар Олаф Шолц није могао да се договори у Канади о испоруци гаса Немачкој за замену руског гаса, пише Дие Зеит.

„Било је много љубазности током посете, али је било мало стварне помоћи“, преноси Спутњик.

Напомиње се да се на западу земље налазе велика канадска гасна поља. Одатле се гас релативно лако може послати у Азију. А да би стигао у Европу, гас ће прво морати да се транспортује преко целог континента цевоводом до друге обале.

Прочитајте још:  Турски војници кренули у Либију
Шолц је раније, по доласку у Монтреал, рекао да током посете Канади намерава да се договори о набавци важних сировина уместо руских.

Шолц је пре месец дана рекао да Русију сматра „непоузданим снабдевачем“ гасом. Кремљ је нагласио да су речи немачке канцеларке у супротности са реалношћу и историјом испорука. Према речима прес-секретара руског лидера Дмитрија Пескова, Русија је и у најтежим тренуцима наставила да испуњава своје обавезе, а садашњи пад снабдевања узрокован је незаконитим ограничењима која су увели сами Европљани, укључујући Немачку.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

У међувремену, Гаспром је најавио потпуни прекид снабдевања Северним током од 31. августа до 2. септембра због поправке једине пумпне јединице за гас. У том контексту, цена гаса у Европи премашила је 2,7 хиљада долара за хиљаду кубних метара.

Прочитајте још:  Још једна илустрација гасне кризе у Украјини (видео)
Москва је навела да ће даљи рад Северног тока зависити од потражње за гасом и ограничења која су наметнута Русији.

У Немачкој се чују позиви да се покрене Северни ток 2 ради спасавања привреде земље, али немачке власти, увиђајући да ће то омогућити да се „боље преживи зиму“, овај сценарио називају „драматичним политичким неуспехом“. Истовремено, Немци кажу да је Немачка на себе навукла актуелну енергетску кризу.

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *