Отишао је један од најбољих: Преминуо генерал Божидар Делић

1

Генерал Божидар Делић

После дуже болести данас је преминуо један од наших најбољих генерала Божидар Делић, војник, родољуб и велики човек.

Божидар Делић рођен је у месту Петровац код Ђаковице на Косову и Метохији. Прва четири разреда основне школе је похађао у родном селу, а друга четири разреда у Ђаковици. Војну академију Копнене војске је уписао у Београду, а завршио у Сарајеву 1977. године. По завршетку школовања је као пешадијски потпоручник распоређен у Билећу, на прву службу и тамо радио при некадашњем наставном центру за обуку резервних официра.

У време распада Југославије, као мајор долази на Дубровачко ратиште и ту остаје од 1991. до 1992. године. Ту је унапређен у чин потпуковника. Потом, уз сагласност претпостављене команде, одлази добровољно у Невесиње, на место начелника штаба Билећке бригаде Војске Републике Српске са којом, између осталог, учествује у одбрани завичаја својих предака.

Прекомандован је 1995. године на место команданта 549. моторизоване бригаде Војске Југославије, која се налазила у саставу Приштинског корпуса Треће армије. Командовао је бригадом за време рата на Косову и Метохији, односно током НАТО агресије 1999. године. У саставу његове бригаде, налазила се и група руских добровољаца, од којих су најпознатији Анатолиј Лебед и Алберт Андијев. По потписивању Кумановског споразума, Војска Југославије је морала да напусти Косово и Метохију, па је тако и генерал Делић повучен 14. јуна 1999. године.

Ни након ратова генерал Делић није заборављао своје војнике за које је организовао хуманитарне акције, борио се да се сваки војник упамти. За време мандата у скупштини покушавао је у више наврата да се избори за права ратних војних ветерана и инвалида.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!
Прочитајте још:  АКО НЕ НОСИТЕ МАСКУ, МОЖЕТЕ ЗАВРШИТИ У ЗАТВОРУ! Србија је увела ново правило, погледајте све детаље

Остаће упамћен као искрени патриота и пре свега велики човек.

Васељенска

у прилогу погледајте задњу емисију са генералом Божидаром Делићем на нашем каналу.

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *