Србија тражи алтернативу руској нафти – Вучић

0

(фото: Depositphotos, cherezoff)

Србија од 1. септембра неће моћи да добија нафту из Русије преко Јадранског мора. Ово је 22. августа саопштио председник Србије Александар Вучић на конференцији за новинаре, пренела је агенција Новините .
Такође, Србија неће моћи да прима нафту  нафтоводом кроз Хрватску.

Прочитајте још:  Одјеци земљотреса: Зашто би Турска могла да напусти америчке Ф-16 и купи руске Су-35
Он је рекао да земља тражи алтернативу руским сировинама, које ће на јесен потпасти под санкције Европске уније. Поред тога, влада жели да пронађе нове „ комерцијалне складишне објекте како би обезбедила залихе“. Као опције, власти разматрају увоз из Ирана, али ће бити скупља од руске нафте за 31 долар по барелу, што ће довести до  губитака за буџет у износу од 600 милиона долара годишње.

Контекст:
Србија има дугогодишње блиске односе са Русијом. Србија је 2008. године свој гасни и нафтни сектор пребацила у руке руских компанија, а посебно је Србија продала 51 одсто акција нафтне компаније НИС Гаспрому, пише Ројтерс . А највећи део увоза нафте из Србије долазио је из Русије и Ирака преко хрватског оператера нафтовода Јадрански нафтовод. Према Балканинсигхту , ове залихе су покривале четвртину потреба земље.

ЕУ је увела седам пакета санкција против Руске Федерације, укључујући личне санкције против бизнисмена, чланова породица олигарха и званичника Кремља, и постепено укидање руске нафте . Конкретно, ЕУ је одлучила да забрани куповину, увоз или трансфер сирове нафте и одређених нафтних деривата из Русије у ЕУ.

Васељенска

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *