Стао извоз жита, барже насукане у дунавском муљу већ месец дана

0

(фото: Profimedia/Kokixx/Alamy)

Барже са житарицама које су кренуле у извоз Дунавом, готово месец дана заглављене су у речном муљу у Румунији и због тога тренутно није могуће извозити пољопривредне производе ни железницом, изјавила је данас директорка Удружења „Жита Србије” Сунчица Савовић.

„Све оно што је кренуло од краја јула није стигло тамо где је пошло, јер су барже због ниског водостаја заглавнљене у румунском делу Дунава и не могу да се помере. Сунцокрет који би мого да буде транспортован Дунавом до Баје у Мађарској не иде, јер нема пловила, нити она могу да се букурају. Исти је случај и са железницом, јер сви вагони који су слободни превозе украјинску робу”, објаснила је Савовићева за Танјуг.

Навела је да нема ни довољно камиона за транспорт пољопривредних производа и нагласила да ће таква ситуација потрајати до почетка наредне године, с обзиром на количине робе коју Украјина треба да извезе.

Она је проценила да се не може очекивати да Дунав поново постане плован за барже целим током до Црног мора до краја септембра, све и када би киша наставила да пада као претходних дана.

„Ово је ситуација на коју је Удружење упозоравало све време када смо преговорали о скидању забране извоза житарица. Иаммо шесту сушну годину у последњих 11 година и дефинитивно морамо тражити друге правце за извоз житарица и уљарица. Годинама скрећемо пажњу да је неопходно досвести у употребљиво стање пругу Београд-Бар, чиме би наша замља добила прохдност према земљама северне Африке”, изјавила је Савовићева.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Српско оружје и у Украјини
Она је дала грубу процену да ћемо у економској 2022/2023. години имати укупно три милиона тона житарица за извоз, од чега је два милиона тона пшенице.

Директорка „Жита Србије” навела је да то Удружење чека уредбу Владе Србије којом ће бити регулисана доплата пољопривредницима за сунцокрет, јер није јасно како ће њом бити регулисана нека питања.

„Удружење се залаже за тржиште и против је административног одређивања цене било које робе. Ако неко очекује цену која није конкурентна напољу, онда не знамо шта ћемо да радимо. Занима нас и шта ћемо са сунцокретом који уљаре не откупе, јер оне откупљују између 400.000 и 600.000 тона, а очекује се род од 730.000 тона. Како ће бити плаћена разлика од око 130.000 тона?”, запитала је Савовићева.

Политика

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *