ЛАЖИРАЛИ ИЗВЕШТАЈ О ПОКОЉУ СРБА: Како су Хрвати ослободили тројицу оптужених злочинаца

0

ХАЈКА из Загреба на Београд због одлуке надлежних судских органа Србије да суди држављанима Хрватске због ратних злочина почињених над Србима, деведесетих година прошлог века, не престаје.

Оспорава Хрватска, како наводи, “право Србије да суди за злочине почињене на садашњој њиховој територији”, иако тамошње правосуђе 27 година није ништа урадило да злочинце приведе лицу правде.

Конкретан пример је стравичан злочин у Груборима, чија је годишњица била у четвртак, 25. августа. Хрвати су судили двојици полицијских специјалаца – Фрањи Дрљи и Божи Крајини и ослободили их оптужби, јер, како је то образложено, “нема доказа, нити сведока”, а ослобођен је и садашњи посланик у хрватском парламенту Жељко Сачић, који је био оптужен да је заташкао злочин лажирајући извештај о покољу. Он је пре неколико дана позивао да се прогласи “стање непосредне ратне опасности, јер се Србија дрзнула да оптужи хрватске официре због злочина на Петровачкој цести и код Сводне”.

Иначе, припадници хрватске антитерористичке јединице “Лучко” упали су 25. августа у Плавно, заселак Грубори и убили шесторо цивила, а више од пола села спалили. Јову Грубора (55) заклали су на ливади док је чувао краве, па га масакрирали. Убили су му и две краве и пса, чији су лешеви пронађени поред Јовиног тела. Убијеног Јову је сутрадан пронашао рођак и донео у кућу, где су га у ходнику фотографисали припадници УН.

Сурову смрт доживео је и старина Милош Грубор (80), који је убијен у соби док је спавао.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Погођен је мецима у потиљак и у леђа. Тада су убијене и две жене, Марија (90) и Милка Грубор (51) и Јован Карановић (73). Касније је на ливади пронађен и упуцан Ђуро Карановић (45), којем су лице и глава били исечени и измасакрирани. Био је у фармерицама, карираној кошуљи и бордо патикама.

Прочитајте још:  Влада: Синдикати прихватили предлог, радници Поште одбили

Жељко Сачић, полицијски генерал у пензији, тада заменик команданта специјалне јединице Младена Маркача, прикрио је тај злочин. У команду у Загреб је прво отишао извештај да у Груборима није било никаквог оружаног сукоба и борби, међутим кад се сазнало да су у село стигли људи из УН, јер су видели дим и да све гори, па онда и евидентирали злочине, по Сачићевом налогу написан је други лажни извештај. Сведоци су причали да га је он сам диктирао, користећи се топографском картом ради описа и назива места.

– Припадници АТЈ “Лучко” у Груборима су наишли на оружани отпор од осам до десет непријатељских војника, па су у том сукобу запаљене куће и страдали цивили – лажирао је извештај Сачић.

Истина је, међутим, да су Хрвати палили српска села и убијали цивиле, углавном старије људе, који нису после злочиначке акцији “Олуја” хтели да напусте своја огњишта. Тужилац која је гонила Сачића је смењена, а њена оптужница је одбачена.

ИЗВУКЛИ СЕ И ЗА РАМЉАНЕ
ЈЕДИНИЦА “Лучко” је наставила своју акцију и после Грубора су упали у суседно село Рамљане и тамо запалили куће. Фрањо Дрљо и Жељко Сачић су пре неколико година били осумњичени и за та недела, међутим, загребачко тужилаштво је обуставило истрагу.

Novosti

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *