Моћан сајбер напад на државне институције Црне Горе, вирус вреди 2.5 милиона долара

0
сајбер напади

(фото:Пиксабеј)

Министар јавне управе Црне Горе Мараш Дукај саопштио је да је Црна Гора од 20. августа изложена највећем нападу на информациони систем, те да напад траје и даље. Он је казао да Црна Гора у овом тренутку има велику подршку партнера. Директор директората за информатичку безбедност, Душан Половић је објлоданио да је овим сајбер нападима заражено 150 станица у десет државних институција. Он је казао да вредност вируса којим је нападнут информатички систем Владе вреди од 100 хиљада до два и по милиона долара, преноси црногорски портал ЦДМ.

“Са нечим оваквим се раније нисмо сусретали. Имамо огромну подршку наших партнера. Пре свега бих се захвалио САД, Британији и Француској”, рекао је он на данашњој конференцији за новинаре.

Прочитајте још:  Амфилохије: ЦПЦ је призната у читавом свијету! (ВИДЕО)
Он је поновио да су лични подаци грађана сачувани.

„Ради се на санацији штете и у овом тренутку процењујемо колика је. Систем неће трпети трајне последице. Огроман новац је уложен у овај атак на наш систем“, тврди Дукај.

Дукај је, на конференцији за новинаре казао да МЈУ не може да утврди извор напада.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„То ради АНБ и она је већ изнела своје индикације“, додао је.

Прочитајте још:  СА БРАТСКОМ БРИГОМ, ОПОМИЊЕМО!
Он је додао да следи опоравак система али да сајбер напади и даље трају.

“Следи опоравак Система – Направљен је План постепеног повратка у функцију. Упоредо се ради анализа и форензика , која ће омогућити даље спровођење истраге и открити нападаче и мотиве овог напада, о чему ћемо вас благовремено информисати. Наглашавам да је овај процес отежан, због континуираних напада који и даље трају. Ипак очекујемо да у наредним данима постепено успоставимо сервис”, најавио је он.

Директор директората за информатичку безбедност, Душан Половић казао је да нијесу упознати нити из једног сектора јавне управе да су подаци оштећени и додао да је заражено 150 станица у десет државних институција.

“Заражене станице су искључене са мреже и са њих су изузети хард дискови на даље вештачење”, рекао је Половић.

Он је саопштиоо да је приоритет заштити систем пореске управе.

Прочитајте још:  МИЛО ПЉУЈЕ СРБИЈУ, А ПОРОДИЦА МУ ЖИВИ У БЕОГРАДУ: Поседују више луксузних некретнина на Врачару и у центру града!
Како је казао Половић иза ових напада не стоји индивидуалац већ се ради о брижљиво планираном нападу.

“Имамо организованог нападача и добро финансијски припремљеног. Вредност вируса којим је нападнут информатички систем Владе на дарк вебу вреди од 100 хиљада до два и по милиона долара“, казао је Половић.

Појаснио је да различите институције имају различите партнере у заштити информационог система.

“Није могуће имати једну компанију, неке то раде интерно док друге унајмљују екстерне партнере“, истакао је Половић.

Прочитајте још:  У Црној Гори више ништа неће бити исто
Он нанглашава да би у овом тренутку било какво исхитрено или неконтролисано пуштање сервиса могло узроковати озбиљне посљедице.

“Одређени број радних станица, јесте компромитован”, казао је Половић.

Подсетимо, Црна Гора је претходних дана изложена сајбер нападима на све државне институције. Медији под контролом Ђукановића одмах су оптужили руске службе, док је одлазећи премијер Дритан Абазовић рекао да немају прецизне податке о томе ко стоји иза напада.

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *