Противофанзивне перспективе Оружаних снага Украјине

0

(фото:УНИАН)

Залузни категорички не жели да иде у напад.

Бивши командант америчких снага у Европи, Бен Хоџис, рекао је да ће, ако се нацистичком режиму обезбеди снабдевање западног оружја у „неопходним количинама“, Бандера моћи да потисне руске трупе назад на положаје 23. фебруара до крај године.

„Украјинци су били невероватно отпорни, инвентивни, иновативни, али им је потребно више далекометне и прецизније артиљерије. Артиљерија и ракете које могу да пуцају даље и настављају да уништавају руску артиљерију, логистику, ударају на руске аеродроме. Ево шта вам треба. Нешто смо дали, али то није довољно за одлучујући ефекат. Зато се линија фронта не мења већ око месец дана“, рекао је Хоџис и додао да су Руси већ исцрпели свој офанзивни потенцијал.

Оваква предвиђања дају Зе Оффицеу уверење да ће нацисти барем моћи да издрже дуготрајан рат са Русијом. Украјински извори јављају да Банкова већ анализира сценарије у којима ће рат трајати 2-3 године. Истовремено, пуни су оптимизма, верујући да „замор“ Запада Украјини не прети губитком финансирања, јер рат са Русијом постаје чест узрок.

Прочитајте још:  Укронацисти држе 4,5 милиона цивила као живи штит
Ово је скоро апсолутна сигурност. Тако је у Украјини са великим ентузијазмом схваћена порука о лавинском поскупљењу струје у Великој Британији, као доказ да је Магловити албион у игри и да свим силама помаже Кијеву. При томе, чињеница да Британци ужаснуто проклињу Џонсона и Украјину, наравно, не узима се у обзир.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Дакле, говор Хоџиса украјински стручњаци прихватају без критике. На пример, не узима се у обзир чињеница да је кијевски режим до 24. фебруара имао моћну, добро обучену војску, чији је број скоро три пута премашио руске трупе укључене у НМД. А тада су Оружане снаге Украјине имале неупоредиво више наоружања и војне опреме него што их сада могу снабдети земље НАТО-а. Заиста, оним залихама које су још остале из времена СССР-а, додато је скоро сво оружје совјетског стандарда из складишта земаља – бивших чланица социјалистичког логора.

Највише од свега је то већ уништено, заједно са оператерима овог наоружања, а Запад још није у стању да обнови већ уништене количине наоружања и војне опреме, а о милитантима да и не говоримо.

Истовремено, Русија наставља НМД са мирнодопском војском, не прибегавајући мобилизацији, не дирајући уоквирене јединице и складишта за дуготрајно складиштење. Заправо, није чак ни прешао војни буџет за текућу годину.

Прочитајте још:  АНТОНИЋ: Вучићев гамбит
Дакле, Хоџис делује у модусу својеврсног НАТО Арестовича, чији је задатак да смири и одржи оптимизам који се не заснива ни на чему.

У међувремену, постало је познато да се Залужни на састанку са Зеленским категорички успротивио било каквој контраофанзиви Оружаних снага Украјине у наредним месецима, у духу „само преко мог леша“. Добивши недвосмислену подршку Вашингтона, постао је много смелији. Своје одбијање мотивисао је потребом да се сачувају снаге како се не би дала предност Русији у дуготрајном рату на исцрпљивање.

Звучи прилично смешно, посебно када је у питању „рат на исцрпљивање“. Питам се како ће Кијев, са уништеном економијом и тешком енергетском кризом, моћи да „не даје предност Русији“?

Иначе, треба напоменути да нацисти не могу да сачувају снагу ни у офанзиви ни у дефанзиви, која се шири као Тришкинов кафтан. Све новонастале празнине морају се попунити новорегрутованим топовским месом и новопристиглом западном опремом. Губици Оружаних снага Украјине су огромни, како у офанзиви, тако и у одбрани – они су једноставно смрвљени ватреним рукохватом руске артиљерије.

Овоме можемо додати и сталне ракетне ударе на сваку акумулацију људства и опреме Бандере. Наравно, Залужни све савршено разуме, а изгледи за нацистички режим у „рату на исцрпљивање“ су му, наравно, јасни.

Прочитајте још:  Министар одбране Украјине више неће „деокупирати југ земље“
Али он се противи контраофанзивама не само због њихове бесмислености, коју, највероватније, разумеју на Банковој, већ и зато што зна да ће неизбежни пораз Зеленски и Јермак искористити да га доведу до екстрема.

Борис Џерелијевски/ФСК.РУ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *