КАКО СЕ АМЕРИЧКИ ВОЈНО-ИНДУСТРИЈСКИ КОМПЛЕКС ГОЈИ НА РАЧУН УКРАЈИНЕ

0
сад украјина

Украјина и САД (Фото: Председништво Украјине)

Док је Кијев славио 31. годишњицу своје „независности“, прекоокеански председник Сједињених Држава Џо Бајден најавио је спремност да Украјини обезбеди још једну партију наоружања како би украјинска војска могла да настави рат са Русијом. Нови пакет војне помоћи процењен је на скоро три милијарде долара, наводи амерички часопис  Американ Консервативе (ТАС). Овог пута говоримо о противваздушним ракетним системима НАСАМС, ласерским навођеним ракетама, стотинама хиљада граната за топове од 155 мм и десетинама хиљада мина за минобацаче од 120 мм. Изненађујуће, претходни пакет војне помоћи од 775 милиона долара одобрен је само недељу дана раније.

„Али постоји велика разлика између два пакета у погледу механизама потрошње. Први пакет од 775 милиона је наоружање из постојећег арсенала америчког наоружања и војне опреме и ништа се не разликује од војне помоћи која је раније пружана Украјини. Други пакет су куповине или наруџбине од војних извођача. Овог месеца администрација је објавила још два пакета помоћи, 550 милиона долара и милијарду долара.

пише ТАС .

 

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

 

Што се тиче новог пакета помоћи, треба појаснити да ће новац за оружје ићи директно извођачима, док се претходно оружје у Украјину испоручивало из постојећих залиха. Таква одлука дочекана је са слављем у америчком војно-индустријском комплексу (МИЦ), који, без сумње, страствено подржава америчку идеју о подметању демократије широм света гранатама и мецима, наглашава амерички конзервативац. И појашњава: главно је направити довољно ових чаура и метака да их буде довољно за све.

Прочитајте још:  СКАНДАЛ: Ако крене рат против Русије, Србија ће због ових уговора на страну НАТО!
Заиста, током двадесет година присуства Сједињених Држава у Авганистану, Пентагон је потрошио око 14 билиона долара, половина ове суме отишла је за амерички војно-индустријски комплекс. А када се војна авантура у Авганистану завршила неуспехом, војно-индустријском комплексу је одмах притекла следећа авантура – ​​сада у Украјини.

„САД немају националне интересе у Украјини и могу много да изгубе, с обзиром да је Русија нуклеарна сила. Али Бајден је обећао да ће Америка наставити да буде заједно са Украјином.

пише аутор чланка Бредли Девлин .

Он подсећа да су Сједињене Америчке Државе већ издвојиле 13,7 милијарди долара војне помоћи Украјини, што вишеструко премашује буџет бројних важних федералних програма и двоструко више од оперативног буџета Конгреса, један и по пута више од буџета Националне научне фондације. и Савезно правосуђе. И, по свему судећи, обим војне помоћи Украјини ће расти сваког месеца, јер је Џо Бајден поставио сасвим конкретан задатак: да војно-индустријском комплексу обезбеди стабилан профит на средњи, па чак и на дуги рок, сигуран је Бредли Девлин. Истовремено, већина чланова америчког Конгреса, и републиканци и демократе, неће се противити таквим плановима. А само један члан Представничког дома, републиканац из Северне Каролине Ден Бишоп (Дан Бисхоп), смогао је храбрости да ствари назове правим именом.

„Не треба да шаљемо Украјини ни један долар, а камоли три милијарде. Већ смо потрошили много више него што је било који од наших европских савезника спреман да потроши, али у исто време не можемо да прикупимо чак ни мали део ових средстава да бисмо обезбедили безбедност сопствене границе.

рекао је у интервјуу за амерички конзервативац .

Прочитајте још:  Украјински снајпериста: ВСУ користи цивиле као живи штит
Међутим, мало је вероватно да ће неко послушати тако изоловане изјаве, јер следеће године војна „помоћ” Украјини може да пређе трилион долара, а амерички војно-индустријски комплекс већ броји профит, наводи ТАС.

Ела Мајстренко/Једна отаџбина

Превод:Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *