Ријечки свештеник одбио да крсти дете хомосексуалног пара

0

Одбијање свештеника Кристијана Зеба с ријечких Срдоча да крсти дете зачето вештачком оплодњом женског хомосексуалног пара изазвало је буру реаговања у Хрватској, а ријечка Надбискупија се још није огласила.

Прочитајте још:  Дељење сфера са Русијом: зашто Ердогану и Вучићу треба балкански самит?
Световна јавност није сва на страни свештеника, који је остао доследан, јер сматра да је такав чин против црквеног учења и да дете неће бити одгајано у духу католичке вере.

Аргумент свештеника је да је хомосексуални пар већ у греху, јер живе у супротности са учењем католичке цркве.

„Сами добро знамо да је наук католичке цркве да брак чине искључиво мушкарац и жена, све друго је неприхватљиво”, каже свештеник Зеба, пренео је Танјуг.

Свештеник је о свему вернике обавестио на Фејсбуку и упозорио да вређања нема.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Мени је савест потпуно чиста и мислим да је то по мени једино исправно”, рекао је Зеба.

Теолог Зоран Грозданов у много чему се не слаже са Зебом. Сматра да Црква ипак није скуп правила искључиво за морално подобне људе.

„У теолошком смислу, мислим да ту долази до моралистичке збрке која је јако присутна у хришћанству последњих година, поготово у Хрватској. Наиме, крштење као сакрамент је дар, а да би дар био дар, мора бити незаслужен, то значи да не зависи од предиспозиција онога онога који га прима, па ни његових родитеља”, каже Грозданов.

Додаје да би Црква требало да укључује и да функционише на милости, а не на томе да ли људи живе исправне или неисправне животе.

Политика/Танјуг

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *