Заказано суђење Усташама за злочин на Петровачкој цести

0

Злочин на Петровачкој цести

Виши суд у Београду заказао је за 14. октобар суђење четворици хрватских официра који се терете да су у августу 1995. ракетирали колону избеглица на Петровачкој цести, код Босанског Петровца, сазнаје „Политика”. Поступак по оптужници коју је против Владимира Микца, Зденка Радуља, Жељка Јеленића и Данијела Боровића подигло српско тужилаштво због ратног злочина против цивилног становништва у саизвршилаштву, водиће веће којем ће председавати судија Владимир Дуруз, док ће чланови бити судија Винка Бераха Никићевић и судија Снежана Николић Гаротић.

Иако је Тужилаштво за ратне злочине приликом подизања оптужнице предложило да се поступак против окривљених води у њиховом одсуству, како сазнајемо, Виши суд још није донео одлуку о овом питању. Тужилаштво је, подсетимо, свој предлог образложило тврдњом да протек времена од критичног догађаја даје довољно разлога за сумњу да ће Хрватска или Босна и Херцеговина (која је такође водила процес против окривљених) покренути кривичне поступке против одговорних за страдање цивила 7. и 8. августа 1995. године.

Александар Оленик, бранилац првоокривљеног Микца и посланик у Народној скупштини, каже за „Политику” да је јасно да је на Петровачкој цести извршен ратни злочин, да постоји велики број доказа, сведока, али и жртава које потврђују да су 7. и 8. августа 1995. године, хрватски авиони бомбардовали избегличку колону на територији БиХ, међутим суштина је да у конкретном поступку нема доказа управо против четворице окривљених.

– Суђење у одсуству је могуће али се углавном избегава баш због правичности самог суђења, како у односу на оптужене тако и у односу према жртвама и њиховом праву на сатисфакцију. Ретко стајем у одбрану тужилаштва, али у овом случају су били принуђени да траже суђење у одсуству и то највише због хрватског закона из 2011. године, о ништавости свих аката државних органа Србије у вези са ратним злочинима. Од момента доношења овог закона престала је свака сарадња тужилаштава и судова за ратне злочине између две државе. Разлог за доношење оваквог прописа није правне природе, већ је реч о политичком покушају очувања наратива о искључиво војној природи акције „Олуја”. Може се и отворено рећи да је овде реч о злоупотреби права у покушају сакривања ратних злочина и етничког чишћења Срба из Хрватске – сматра бранилац првоокривљеног Микца.

Прочитајте још:  Задужбина цара Душана откривена испод двора последњег српског деспота

Оленик додаје да се у овом случају поставља и питање такозване универзалне надлежности српског правосуђа да суди за све ратне злочине почињене на територији СФРЈ.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

– Ова надлежност се оспорава од службеног Загреба, док истакнути хрватски адвокати и тужиоци сами признају да је и Хрватска себи дала исто право, али да 27 година без истраге у овом предмету даје право Србији да примени ову надлежност. Једноставно, Хрватска је имала 27 година да сама процесуира своје официре, пошто то није учинила, просто је натерала наше правосуђе да реагује. Не само да хрватска страна није учинила ништа на процесуирању одговорних, већ уопште није одговорила на захтев тужилаштва БиХ које је водило истрагу. Изјаве хрватских политичара којима се предлаже стопирање европског пута Србије због овог поступка су антицивилизацијске и супротне самим политичким темељима ЕУ – наводи Оленик. Напомиње да злоупотреба овог поступка не долази само из Хрватске већ да смо сведоци и беспризорне медијске злоупотребе жртава и у нашим медијима.

Коментаришући оптужење четворице хрватских официра тамошњи премијер Андреј Пленковић казао је да оптужница као предмет не постоји и да се тај став неће мењати.

– Надлежност Србије у предметима који се тичу наводних почињених кривичних дела на територији других земаља од држављана других држава за нас је неприхватљива већ годинама, то не долази у обзир – рекао је хрватски премијер на Бледском стратешком форуму.

Навео је и да постоји међународна инстанца, бивши Хашки суд и данашњи Резидуални механизам и да стога не долази у обзир да Србија „као агресор у времену великосрпског режима Слободана Милошевића, која је напала Хрватску, БиХ и Словенију претендује да буде земља која ће подизати оптужнице против хрватских пилота у време домовинског рата”.

Прочитајте још:  Оно што из историје не учимо: Најмасовнији покољ Срба у НДХ, у једном дану убијено 2315 Срба од којих су 551 њих били деца

Политика

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *