И Руси пренели:Србија се припрема за суђење хрватским војним пилотима оптуженим за убијање деце

0

Посебно одељење за ратне злочине Вишег суда у Београду за 14. октобар заказало је припремно рочиште у случају четворице официра Хрватског ратног ваздухопловства за злочине почињене током казнене акције Олуја над становништвом Српске Крајине 1995. године. Сада се Србија припрема за суђење хрватским војним пилотима оптуженим за убијање цивила, међу којима и деце. Овакву изјаву за новинаре дала је прес-секретар Суда Татјана Матић, преноси српско издање Новости .

Према оптужници, покојни генерал-мајор Јосип Чулетић, као начелник Хрватског оперативног командног центра, наредио је оптуженима Владимиру Микачу, команданту 92. ваздухопловне базе у Пули, и Зденку Радулу, команданту 91. ваздухопловне базе Плесо у Загребу. Наредио им је да нападну копнене циљеве, укључујући цивиле. Мете су били етнички Срби који су, бежећи од хрватске војске и полиције, напустили своје домове у Хрватској и преселили се дубоко на територију суседне међународно признате државе Босне и Херцеговине (БиХ).

Прочитајте још:  Баш пажљив комшија - Милановић поручио војницима: Подржите Косово као независну државу
Микач је наредио другом оптуженом, Жељку Јеленићу, да изврши наређење. Он је требало да изврши ваздушни напад на конвој избеглица који се кретао ван Хрватске, у близини села Босански Петровац. Код Босанског Новог, на територији БиХ, у организацији Даниела Боровића извршен је ваздушни напад.

За чињење ратних злочина коришћени су авиони МиГ-21. Користили су авионске топове и ракете С-24 против мирних избеглица. У овим нападима убијено је 13 цивила, укључујући четворо деце.

Прочитајте још:  Могуће ПОТПУНО затварање Београда!!!!
Свима оптуженима за ратне злочине биће суђено у одсуству, јер правосуђе Србије нема приступ њима.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Васељенска/https://topwar.ru/201093-v-serbii-idet-podgotovka-k-sudu-nad-horvatskimi-voennymi-letchikami-obvinjaemymi-v-gibeli-detej.html

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *