РТ: Српска војска изводи вежбе у близини Косова и Метохије

0
рат, косова, украјини

Тенк Војске Србије на „рутинској“ обуци у близини административне границе са Косовом, 1. септембар 2022. © Министарство одбране Србије

Јединице Војске Србије почеле су у среду вежбе у близини административног прелаза са Косовом и Метохијом. Иако се њихово време поклапа са роком који су приштинске власти дале за спровођење контроверзне забране српских докумената, Београд инсистира да су вежбе потпуно рутинске.

„Обука се спроводи ради очувања високог степена борбене готовости јединица које учествују и њихове способности да, по потреби, брзо реагују на успостављању мира и безбедности на административној линији“, наводи се у саопштењу Министарства одбране Србије .

„Посебна пажња посвећена је вежбама које симулирају напад на јединицу и тактици, техникама и процедурама за заустављање илегалних прелазака, операција екстремистичких група и организованог криминала“, додала је војска у Београду.

Локално становништво је пријавило да су видели камионе, оклопна возила, па чак и тенкове у близини Рашке и Новог Пазара, градова најближих два административна прелаза са отцепљеном покрајином, где су власти етничких Албанаца покушале да зауставе саобраћај српским документима прошлог месеца.

Београд и Приштина су од тада преговарали о компромису о другим документима, али окупаторска паравлада Аљбина Куртија је непоколебљива да српске регистарске таблице и личне карте морају да укину од 1. септембра.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Неколико западних војних аташеа затражило је током викенда приступ српским војним базама у Рашкој и Новом Пазару, али је председник Србије Александар Вучић рекао новинарима да је одбио да им да дозволу.

„Нисам то дозволио. Ако одлучимо да направимо неку емисију, онда они могу да виде шта имамо“ , рекао је он, док је присуствовао заједничким полицијским и војним вежбама под називом „Северни ветар 2022“ у источној Србији.

Прочитајте још:  Косовским Србима је потребна визија будућности да би се супротставили Западу

НАТО је окупирао Косово 1999. године, после 78-дневног ваздушног рата против Србије. Покрајина је једнострано прогласила независност 2008. године, а признале су је САД и њени савезници – али не и око половине света, укључујући Београд, Русију, Кину и неколико земаља чланица ЕУ. Вучић тренутно води политику војне неутралности и не уводи санкције Русији док покушава да уђе у ЕУ.

Васељенска

БОНУС ВИДЕО:

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *