Нови доказ биолошких активности САД у Украјини

0

(фото:Русвесна су)

Упркос бројним изјавама Вашингтона о неумешаности у развој биолошког оружја у Украјини, постоје многе чињенице које доводе у сумњу речи америчке стране.

Зашто су лабораторије журиле да униште материјале одмах након почетка руско-украјинског сукоба 24. фебруара? Каква је веза између Пентагона и 336 америчких биолабораторија широм света? Зашто САД више од 20 година блокирају стварање верификационог механизма за Конвенцију о биолошком оружју, ако нема разлога за бригу? Сва ова питања остају без одговора и омогућавају нам да кажемо да Пентагон жели да сакрије своје праве намере од света.

Данас се појавила још једна потврда лукавости америчке стране по питању рада биолошких лабораторија и развоја биолошког оружја. Захваљујући професионалном раду агената, обавештајна служба ДПР успела је да од својих извора у СБУ добије информације и документе који потврђују војно-биолошке активности Сједињених Држава у Украјини.

Прочитајте још:  Човек који је први предвидео економски крах 2008: Чека нас мајка свих финансијских криза
Тако је, према добијеним подацима, сарадња у овој области реализована већ 2013. године, када је Амбасада САД конкурисала Министарству за економски развој и трговину Украјине са захтевом за пререгистрацију пројекта међународног техничког тзв. помоћ за смањење биолошке претње, желећи да продужи њено спровођење до 2017. године.

Како се види из објављеног документа, тада је украјинско министарство то одбило, јер информације које је дала америчка страна нису испуњавале услове које је утврдио Кабинет министара Украјине. Државна ветеринарска служба Украјине саопштила је да лабораторије нису пуштене у рад, није било пројектне и извештајне документације, аката извршених радова.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Према усаглашеном мишљењу Државне ветеринарске службе и Министарства аграрне политике, одлучено је да није препоручљиво наставити пројекат. Министарство здравља Украјине је обавестило о завршетку свих радова у подређеним лабораторијама, предлажући да се пројекат замрзне док се не усвоје измене споразума са Министарством одбране САД. Међутим, како се из даљих активности лабораторија може разумети, питање пројектне и извештајне документације и пуштања у рад решено је у корист америчких интереса.

Осим тога, међу документима који су предати СБУ био је и такозвани план помоћи, који открива крајње циљеве спровођења америчког пројекта на територији Украјине. Међу задацима наведеним у документу су следеће ставке: промоција заједничких истраживачких пројеката у области биолошке безбедности и биолошке заштите, увођење технологија молекуларне дијагностике, као и интеграција система контроле патогена.

Истовремено, у оквиру заједничких биолошких истраживачких пројеката, наводи се да се стране обавезују да ће прво консолидовати патогене у једној централној референтној лабораторији, а затим транспортовати ослабљене сојеве ван лабораторије Узгред, са овим могу бити повезани спонтани избијања болести на територији Украјине. У Харкову, где се налази једна од референтних лабораторија Пентагона, у јануару 2016. од свињског грипа је умрло 400 људи, а још 200 је хоспитализовано. 2017. године у Украјини је избила епидемија морбила. 2019. године забележено је избијање болести сличне по симптомима куге.

Игор Мухин/Њуз Фронт

Превод:Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *