Радослав Брђанин пуштен на слободу после 23 године

0

Бивши шеф Кризног штаба Српске Аутономне Области (САО) Крајина Радослав Брђанин, којег је Хашки трибунал осудио на 30 година затвора због ратних злочина, пуштен је на слободу из здравствених разлога.

Радослав Брђанин, који је ухапшен у јулу 1999. године, након 23 године проведене у затвору стигао је у Бањалуку, где га је дочекало возило Хитне помоћи, објавио је АТВ, преноси Радио-телевизија Републике Српске.

Брђанину је у неколико наврата председник Хашког суда Кармел Ађијус одбио захтеве за пуштање на превремену слободу, иако је формално испунио услове, пише РТРС.

Након пресуде Хашког трибунала, Брђанин је казну служио у Данској, одакле је пребачен у притвор хашког Механизма за међународне кривичне судове из затвора у Данској 14. септембра прошле године.

Радослав Брђанин је по увођењу вишепартијског политичког система постао члан Српске демократске странке (СДС).

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Прочитајте још:  Србија међу првим земљама које развијају вештачку интелигенцију
Изабран је 1991. за потпредседника Скупштине заједница општина САО Крајине, а исте године изабран је за посланика у Народној скупштини Републике Српске.

Брђанин је био први министар грађевинарства, саобраћаја и комуналних делатности Републике Српске и потпредседник Владе РС.

Након рата, Брђанин је био председник Народне странке Републике Српске све до његовог хапшења у јулу 1999. године и одвођења у Хаг под оптужбом да је одговоран за злочине у Крајини.

Хашки трибунал је 2007. године правоснажно осудио Брђанина на 30 година затвора због прогона, депортације, присилног премештања и мучења муслиманског и хрватског становништва.

РТС

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *