Црна Гора прва у Европи по броју службених аутомобила!

0
црна гора

Црна Гора (Фото: Профимедија)

Црна Гора са просеком од једног службеног аутомобила на 140 становника убједљиво је на првом месту у Европи, напомињу из цивилног сектора. Новац који се издваја за потрошњу горива, сервисирање и регистровање службених аутомобила достиже и више десетина милиона еура годишње.

Општина Никшић годишње издваја између 70 и 80 хиљада евра за гориво које потроши 28 службених возила, од чега је 11 путничких.

“Што се нас тиче, та потрошња је сведена на минимум,” казао је Зоран Шошкић из Секретаријата за финансије, развој и предузетништво.

Месечна потрошња горива за већи број службених аутомобила ограничена је на 100 до 200 евра, тврде у локалној управи, али размишљају и о набавци возила која ће мање трошити.

“Мој предлог ће бити, пошто су ово стара возила, видећемо да их отуђимо па да купимо нека малолитражна или нека на електричну енергију,” додао је Шошкић.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

Но, да ли смо довољно ефикасни с обзиром на то да се Црна Гора налази у самом европском врху по броју службених аутомобиле по глави становника, питају из цивилног сектора.

“Само за набавку, сервисирање и регистрацију службених возила држава годишње издваја десетине милиона евра, док је за трошкове горива тај просјек из године у годину око девет милиона евра,” казао је Милош Перовић из Алфа центра.

А тај новац би могли да искористимо тамо где је најпотребнији.

“Пре свега за набавку аутомобила службе хитне помоћи, служби заштите и спашавања, полиције а који су евидентно у мањку и у потреби, додао је Перовић.

Према подацима Министарства унутрашњих послова, наглашава Перовић, у Црној Гори има 4.300 службених возила.

Прочитајте још:  Др Боровски – Коронавирус се преноси преко телевизора. Активност медија подсећа на инфо-тероризам (видео са преводом)

“Да се утврди која лица заиста могу користити возила, а којима је то више као неки вид привилегије коју користе, а која се осликава у виду злоупотреба. На крају, можда и најважније јесте, квалитетан систем контроле, односно мониторнг постојеће управе службених возила, казала је Александра Вукчевић из Грађанске алијансе.

“На пример у Данској која има 20 министарстава, сличан број као и Црна Гора, сада постоји само 20 службених аутомобила. Дакле, једно возило по министарству. Са друге стране број службених аутомобила у Шведској је нула, додао је Перовић.

Поред огромних трошкова за сервисирање и регистровање службених аутомобила, још већи проблем је њихова злоупотреба, поручују саговорници ТВЦГ.

РТЦГ

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *