„Најгоре тек долази

0

Грађански немири ће се повећати широм света како расте социоекономски притисак, упозорава извештај Растућа инфлација хране, енергије и склоништа довела је до онога што би могло бити ново доба грађанских немира широм света.

Џепови немира примећени су у Шри Ланки, Перуу, Кенији, Еквадору, Ирану и Европи. Ново истраживање предвиђа да је шири талас незадовољства тек пред нама. Раније ове године, председник Рокфелер фондације Раџив упозорио је да се ближи „масовна, тренутна криза са храном”.

УН су овог лета саопштиле да свет “маршира ка гладовању” са повећаном вероватноћом грађанских немира и политичког насиља. Осмишљавање предстојећих глобалних превирања је Вериск Маплкрофт, британска фирма за консалтинг ризика и обавештајне послове.

Прочитајте још:  НЕЧУВЕНО: Србин иде у Kнин на обележавање Олује да слави злочин над нашим народом
Управо су објавили ажурирану верзију Индекса грађанских немира (ЦУИ), који покрива седам година података, показујући да је у последњем кварталу код већине земаља, од када је индекс креиран, повећан ризик од грађанских немира (101 од 198 земаља које прати фирма је видела повећан ризик од грађанских немира, док су само 42 искусиле смањене ризике).

„Утицај је очигледан широм света, са незадовољством становништва због раста трошкова живота које се појављује на улицама развијених тржишта и тржишта у развоју, од ЕУ, Шри Ланке, Перуа до Кеније, Еквадора и Ирана“, написао је Вериск у извештају, додајући да се услови погоршавају јер би учесталост протеста и радничких штрајкова могла да се убрза до зиме.

ПОДРЖИТЕ НЕЗАВИСНО НОВИНАРСТВО
Помозите рад Васељенске према својим могућностима:
5 €10 €20 €30 €50 €100 €PayPal
Заједничким снагама против цензуре и медијског мрака!

„Иако је било неколико протеста високог профила и великих размера током прве половине 2022. године, најгоре несумњиво тек долази“, упозорила је компанија. Вериск је приметио да Алжир има највећу вероватноћу за пројектовање грађанских немира у наредних пола године због растуће инфлације. Остале области укључују Европу, углавном због хиперинфлације енергије која је десетковала финансије домаћинстава.

„Босна и Херцеговина, Швајцарска, Холандија, Немачка и Украјина су међу државама са највећим пројектованим повећањем ризика“, наводи се у извештају. “Само знатно смањење глобалних цена хране и енергије може зауставити негативни глобални тренд ризика од грађанских немира. Страхови од рецесије су све већи, а очекује се да ће инфлација бити гора 2023. него 2022. године”, рекао је Вериск.

Прочитајте још:  Србија економски тигар: Минималац све чешће испод минималне зараде
Остаје питање да ли централне банке могу да зауставе инфлацију најагресивнијим повећањем каматних стопа у последњих неколико деценија. Ако не, онда Вериск очекује: „наредних шест месеци ће вероватно бити још више узнемирујући“ него раније током ове године.

Васељенска

Бонус видео

За више вести из Србије и света на ове и сличне теме, придружите нам се на Фејсбуку, Твитеру, Инстаграму, Вајберу, Телеграму, Вконтакту, Вотсапу и Јутјубу.

Будите први који ћете сазнати најновије вести са Васељенске!

СВЕ НАЈНОВИЈЕ ВЕСТИ НА ТЕЛЕГРАМ КАНАЛУ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *